6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Na voljo štiri vrste cepiva proti COVID-19

Piše: Petra Janša

V Slovenijo je ta mesec prispela prva pošiljka cepiva AstraZenece z 9.600 odmerki. S tem cepivom, ki se priporoča za mlajše od 65 let, bodo začeli cepiti prihodnji teden, je ob obisku v Tolminu dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Čeprav so v začetku tedna pričakovali 15.000 odmerkov cepiva AstraZenece, jih je v prvi pošiljki prispelo 9.600. Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da se cepivo AstraZenece proti COVID-19 uporablja pri osebah, starih med 18 in 64 let, saj je za starejše na voljo premalo podatkov o njegovi učinkovitosti. Tako je tudi Magajnejeva v izjavi za medije ob petkovem obisku v Tolminu pojasnila, da bodo s prispelimi odmerki cepiva po predlogu posvetovalne skupine cepili skupine prebivalstva, ki so glede na strategijo naslednje na vrsti v starostni skupini pod 65 let.

Cepljenje se nadaljuje

Po pojasnilih državne sekretarke so v tem tednu na vrsti zaposleni v kritični infrastrukturi, med katerimi pa v prvi vrsti še ni zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Za te zaposlene Magajnejeva domneva, da bi jih lahko cepili z naslednjimi odmerki cepiva, ki bodo prihajali v državo. Po zakonski opredelitvi med sektorje kritične infrastrukture sodijo energetika, promet, prehrana, preskrba s pitno vodo, zdravstvo, finance, varovanje okolja ter informacijsko-komunikacijska omrežja in sistemi. V prednostni skupini za cepljenje proti COVID-19 pri nas so bili najprej stanovalci v domovih za starejše in tamkajšnji zaposleni, sledili so zaposleni v zdravstvu, zdaj pa poteka cepljenje starejših oseb, ki živijo v domačih okoljih, in sicer s cepivoma BioNTecha in Pfizera ter Moderne. V tem tednu bo tako po napovedih Magajnejeve v Sloveniji potekalo cepljenje s tremi vrstami cepiva.

Na voljo četrto cepivo

V Sloveniji smo imeli doslej cepivo BioNTecha in Pfizerja ter cepivo Moderne, ki sta v nasprotju s cepivom AstraZenece cepivi mRNA in zahtevata stroge pogoje za hranjenje. Cepivo AstraZenece pa je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih do šest mesecev. Je bistveno cenejše, a manj učinkovito od cepiv mRNA. Cepivo AstraZenece temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus SARS-CoV-2 pritrdi na človeške celice.

Hitrih testov dovolj

Magajnejeva je odgovarjala tudi na vprašanja o hitrih testih za potrjevanje okužbe z novim koronavirusom, za katere je v tem tednu pričakovati večje zanimanje zaradi odpiranja številnih trgovin in dejavnosti ter šol v vseh slovenskih regijah. Zagotovila je, da bo hitrih testov dovolj, ker jih lahko izvajalci tudi sami nabavljajo zunaj skupnega naročila. Kot je spomnila, je država v decembrskem javnem naročilu naročila pol milijona hitrih testov za presejalne programe, to je predvsem za testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter množično testiranje posameznih prebivalcev, ki so to želeli. Poleg tega pa so lahko izvajalci zdravstvene dejavnosti že doslej nabavljali teste za različne skupine, denimo za delovna okolja in posamezne samoplačniške storitve, je navedla. Glede potrjevanja pozitivnih hitrih testov s testi PCR pa je državna sekretarka pojasnila, da so se za ta teden s strokovnjaki NIJZ dogovorili za srečanje, na katerem se bodo dogovorili o protokolih, v katerih primerih se po hitrem testu izvede še test PCR.

Nič več ukrepov po regijah

Je pa vlada minuli teden sklenila, da zaradi vse manjših razlik med posameznimi deli države ukrepov ne bo več vezala na regije in da je celotna država od zdaj v rdečem območju. Tako so se ta torek po vsej državi odprle šole za otroke prvega triletja in vrtci. »Ni več črnih in rdečih regij. Smo v rdečem območju, bliže oranžni kot črni, kar omogoča nekoliko večjo fleksibilnost kljub bojazni zaradi novih različic virusa, zaradi katerih mnoge države EU zaostrujejo ukrepe, čeprav imajo boljšo epidemiološko sliko,« je predprejšnji četrtek pojasnil premier. Po Janševih besedah so se za tak ukrep odločili, ker se je razlika med epidemiološkimi slikami posameznih regij v zadnjem času zelo zmanjšala. Prej so bile razlike tudi ena proti tri ali več, zdaj pa so zelo majhne. Prav tako se je celotna država bolj približala oranžni stopnji kot črni. Vse skupaj po Janševih besedah v praksi pomeni, da je vračanje učencev prvega triletja osnovnih šol fizično mogoče »ob pogojih, kakršni so že zdaj veljali za rdeče regije po celotni državi«. »Enaka ureditev bo veljala za predšolsko vzgojo in tudi za vsa tista sproščanja, ki so bila do zdaj v gospodarski oz. storitveni dejavnosti mogoča zgolj v rdečih regijah,« je povedal.

Odprle so se knjižnice, muzeji, galerije

Poleg tega so se po vsej državi spet odprle knjižnice, muzeji in galerije, prav tako smučišča. Med pogoje, ki omogočajo vstop na žičnice, je vlada dodala tudi manj kot 24 ur star negativen PCR-test. Prav tako so se v skladu z novimi vladnimi odloki 6. februarja lahko spet odprle nekatere trgovine in storitve, med drugim vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov, a le tam, kjer jim je uspelo zagotoviti testiranje na novi koronavirus za zaposlene. Po vsej državi, tudi v regijah, kjer doslej to ni bilo dovoljeno, se dodatno lahko odprejo tudi specializirane trgovine z otroškim programom. Za tam zaposlene je redno tedensko testiranje obvezno od petka. Prav tako so od 6. februarja dovoljene storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, če ne gre za frizerske salone ali medicinsko pedikuro oz. manikuro, individualno strokovno oz. poslovno izobraževanje in usposabljanje ter storitve salonov za nego živali, kjer pa morajo poleg zaposlenih negativni test predložiti tudi potrošniki. V številnih dejavnostih, ki so po vsej državi odprte že zdaj, bo redno tedensko testiranje zaposlenih obvezno od petka. Med temi so poleg trgovin z otroškim programom še živilske prodajalne pa tudi prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, tržnice ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

Položaj še vedno resen

Položaj z epidemijo je sicer po premierjevih opozorilih še vedno resen, saj smo po številu okužb v prejšnjem tednu v Evropi še vedno v vrhu. So pa trendi pozitivni, je pristavil. Ob tem je spomnil na dilemo tako v Sloveniji kot v EU zaradi novih, tudi bolj nalezljivih različic novega koronavirusa, ki se pojavljajo in širijo. »Ena je že odkrita in očitno vpliva na potek epidemije, v zadnjem času zmanjšuje pozitivne trende, ki so bili pred tednom dni morda že bolj izraziti v prognozah,« je dejal Janša. Premier je poudaril, da »si ne želimo najdaljše epidemije v Evropi«. Pomembno se mu zdi, da vlada kljub vsem pritiskom, ki se pojavljajo, ne odstopa od načrta sproščanja, ki ga je sprejela, in pri njem vztraja. »To namreč pripomore k predvidljivosti in jasnosti,« je dejal.

Slovenija ravna po smernicah EU

Kritičen je bil do vedno glasnejših očitkov na račun hitrih testiranj, predvsem zaradi zadnjih zapletov z več lažno pozitivnimi testi med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju. Kot je poudaril, so se zavedali, da podatki hitrih testiranj niso v celoti relevantni. »Zaradi teh nekaj primerov ni prišlo do nobenega drugačnega ukrepanja vlade, kot bi prišlo sicer,« je dodal.

Glede tega je podpredsednik vlade in minister za obrambo Matej Tonin poudaril, da je kljub občutku, da se skuša v zadnjem času hitro testiranje na novi koronavirus diskreditirati, to pomembno, saj lahko tudi s tem bistveno zamejimo širjenje virusa. Podobno je poudaril tudi Janša. Ob tem je spomnil, da vlada nikoli ni enačila zanesljivosti hitrih antigenskih testov in testov PCR. Izenačili so jih le pri pogoju za prehajanje meja, ker Slovenija ravna po evropskih smernicah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine