11.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 3 oktobra, 2022

Na voljo je novih 95 milijonov evrov posojil SID banke

Piše: M. Bo.

Podjetjem so preko sklada skladov SID banke na voljo sveža povratna sredstva za posojila in portfeljske garancije za raziskave, razvoj in inovacije, za mikrokredite, portfeljske garancije in lastniško financiranje za mala in srednje velika podjetja, za posojila za energetsko prenovo javnih stavb ter za posojila za investicije na področju urbanega razvoja.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je novembra 2017 s SID banko podpisalo sporazum o financiranju operacije Finančni instrumenti (FI) 2014–2020, s katerim so slovenskemu gospodarstvu v obdobju 2014–2020 na voljo finančni instrumenti v višini 253 milijonov evrov evropskih sredstev, ki skupaj s slovensko udeležbo obsegajo kar 379,5 milijona evrov.

Evropska sredstva se SID banki izplačujejo v štirih enakih tranšah po 63,3 milijona evrov evropskih sredstev, kar skupaj s slovensko udeležbo predstavlja 94,9 milijona evrov finančnih instrumentov, ki so na voljo gospodarstvu do porabe sredstev. Do zdaj sta bili izplačani dve tranši v skupni višini 126,6 milijona evrov evropskih sredstev oziroma 189,7 milijona evrov skupaj s slovensko udeležbo, v okviru teh pa so na voljo še neporabljena sredstva v višini 23,8 milijona evrov.

Največ za mala in srednje velika podjetja

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je 30. decembra 2021 izplačalo tretjo tranšo evropskih sredstev skladu skladov SID banki za izvajanje finančnih instrumentov FI 2014–2020 v višini 63,3 milijona evrov evropskih sredstev, od tega za posojila in portfeljske garancije za raziskave, razvoj in inovacije (RRI) 22 milijonov evrov, za mikrokredite, portfeljske garancije in lastniško financiranje malih in srednje velikih podjetij (MSP) 33,8 milijona evrov, za posojila za energetsko prenovo javnih stavb (EE) 6,2 milijona evrov ter za posojila za investicije na področju urbanega razvoja (UR) 1,3 milijona evrov.

Z izplačilom tretje tranše je podjetjem, samostojnim podjetnikom, socialnim podjetjem in zadrugam, osebam ožjega in širšega javnega sektorja ter občinam skupaj s slovensko udeležbo znova na voljo novih 33 milijonov evrov za posojila in portfeljske garancije za RRI, 50,6 milijona evrov za mikrokredite, portfeljske garancije in lastniško financiranje za MSP, 9,4 milijona evrov za posojila za EE ter 1,9 milijona evra za posojila za UR.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine