23.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 julija, 2024

Na vadišču Postojna in v Mirnski dolini usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja

Na območju osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna in Mirnske doline se bodo v tem tednu usposabljali usmerjevalci združenih ognjev. Usposabljanje bodo podpirale posadke letal Slovenske vojske, na osrednjem vadišču pa tudi helikopterske posadke ameriških letalskih sil.

Kot so zapisali v Slovenski vojski, bodo na osrednjem vadišču Postojna usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev podpirali in sočasno izvajali lastno usposabljanje pripadniki 152. letalske eskadrilje Slovenske vojske s parom letal Pilatus PC-9 M Hudournik ter posadke 56. reševalne eskadrilje s helikopterjema HH-60 Pave Hawk.

Usposabljanje bo od ponedeljka do četrtka potekalo med 13. in 20. uro, v sredo pa tudi med 10. in 11. uro. Na območju Mirnske doline bo usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja ob podpori posadk letal Pilatus PC-9M Hudournik omenjene dni med 9. in 11. uro.

Posadke letal Slovenske vojske in helikopterjev ameriških letalskih sil bodo urile pilote in tehnično osebje pri zagotavljanju ognjene podpore iz zraka, izvajanju taktičnega poleta, izmika z območja delovanja ter poenotenju postopkov izvajanja letalskih operacij, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Ob tem so napovedali, da bo načrtovano letenje potekalo z intenzivnostjo do dveh letalnikov. Pri usposabljanju pa bodo upoštevali zakonska določila in ostale predpise, ki urejajo letenje z vojaškimi letalniki. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji.

Usmerjevalec združenih ognjev svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in drugih vrst ognjene podpore (ladijske, minometne ali artilerijske) in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil, so še pojasnili v Slovenski vojski.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine