21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Na upravno sodišče doslej 26 pritožb na odločitve občinskih volilnih komisij

Izteka se rok, do katerega morajo občinske volilne komisije odločiti o potrditvi kandidatur na lokalnih volitvah. Večina jih je to že storila, nekatere pa še čakajo na odločitev upravnega sodišča, na katerega so se s pritožbo obrnili zavrnjeni kandidati in liste. Sodišče je doslej prejelo 26 pritožb, šestim je ugodilo, deset pa jih je zavrnilo.

Kandidati in kandidatne liste, ki jih občinske volilne komisije iz različnih razlogov zavrnejo, imajo namreč možnost pritožbe na upravno sodišče. Doslej je upravno sodišče prejelo 26 pritožb, od tega jih je 16 že rešilo. Ugodilo je šestim pritožnikom, deset pritožb pa je zavrnilo. V obravnavi imajo še deset pritožb, o njih pa morajo odločiti v 48 urah po prejemu.

Med odmevnejšimi odločitvami upravnega sodišča je tista, s katero je sodišče ugodilo pritožbi Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja na odločitev volilne komisije v Kranju, ki je zaradi domnevnih kršitev zakonodaje listi odrekla pravico do sodelovanja na lokalnih volitvah. Upravno sodišče je odločbo volilne komisije odpravilo in zadevo vrnilo v ponovni postopek.

Volilni komisiji je upravno sodišče naložilo, naj opredeli, v čem konkretno obstajajo formalne pomanjkljivosti v imenu liste kandidatov, kako jih predlagatelja Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja lahko odpravita in da od predlagateljev zahteva, da v roku treh dni te pomanjkljivosti odpravita. Rok za odpravo teh pomanjkljivosti sicer poteče v soboto, njeni predlagatelji pa tega doslej še niso storili, so za STA pojasnili v občinski volilni komisiji.

Tudi volilna komisija Mestne občine Ljubljana je delno zavrnila eno od kandidatnih list, a ker rok za pritožbo na upravno sodišče še ni potekel, v volilni komisiji še ne morejo razkriti, za katero listo gre.

Je pa upravno sodišče zavrnilo pritožbo Bojana Požarja, ki s svojo Listo novinarja Bojana Požarja kandidira za mariborski mestni svet in ima tudi svojega županskega kandidata Igorja Domanjka. Požar se je sicer pritožil zoper kandidaturo Saše Arsenoviča za župana ter za njegovo listo kandidatov za mestni svet. Ker Požar s svojo pritožbo na upravno sodišče ni bil uspešen, se je obrnil tudi na ustavno sodišče, katerega odločitev še ni znana.

Zapletlo se je tudi v Mirni Peči, kjer je občinska volilna komisija po poročanju Dela zavrnila kandidatne liste strankam NSi, Zelenim Slovenije, SD in DeSUS. Tudi ta zaplet bo epilog dobil na upravnem sodišču.

Nepravilnosti se sicer pri vseh štirih strankah nanašajo na postopke določitve kandidatur, ki niso bili izpeljani v skladu z njihovimi internimi pravili, kar je občinska volilna komisija ugotovila iz zapisnikov strank o postopku določitve kandidatur. V treh primerih organ stranke, ki je določal kandidaturo, ni bil sestavljen v skladu s pravili stranke, v enem primeru je stranka kršila zakon o lokalnih volitvah, saj pri določanju kandidatov s tajnim glasovanjem niso sodelovali najmanj trije člani stranke z volilno pravico in stalnim prebivališčem v občini, ampak je bil vabljen le en član stranke, ki je sam določal kandidature, še piše Delo.

Občinske volilne komisije morajo sicer do nedelje preizkusiti zakonitost kandidatur in list kandidatov ter izdati odločbe o njihovi potrditvi oziroma zavrnitvi. Do 2. novembra pa imajo čas, da izžrebajo sezname županskih kandidatov in kandidatnih list ter jih javno objavijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine