14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Na sodišču tako o pritožbi na sodbo glede umora Gašperja Tiča kot tudi o razvpitem Michelu Stephanu

Višje sodišče v Ljubljani bo to sredo obravnavalo pritožbe na sodbo prvostopenjskega sodišča, s katero je bil Stefan Cakić spoznan za krivega uboja igralca Gašperja Tiča. Nadaljevalo se bo sojenje Libanoncu, obtoženemu napeljevanju k umoru vodilnega na Kemijskem inštitutu ter zdravniku, obtoženemu malomarnega zdravljenja.

 

Stefana Cakića je Okrožno sodišče v Ljubljani aprila letos spoznalo za krivega uboja znanega ljubljanskega igralca Gašperja Tiča, kar naj bi storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi kombinacije osebnostne motnje ter alkohola in kokaina, ki ju je užil v času pred dejanjem. Sodišče mu je tedaj izreklo zaporno kazen osem let in pol, ki jo je Cakić na svojo željo začel takoj prestajati. A tako tožilstvo kot njegov zagovornik Gorazd Fišer sta napovedala pritožbo. Tožilstvo je v svoji zaključni besedi na sojenju za Cakića zahtevalo 12 let zapora. Tožilka je takrat poudarila, da je bil obdolženi posebno vztrajen, da bi oškodovancu vzel življenje, in izpostavila dinamiko gibanja v stanovanju ter kar 17 ran, ki mu jih je povzročil. Cakićev odvetnik Fišer je po drugi strani vztrajal, da bi lahko tragedijo označili le za uboj na mah ali povzročitev hude telesne poškodbe s smrtnim izidom.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo nadaljevalo sojenje Michelu Stephanu, libanonskemu znanstveniku, ki mu tožilstvo očita napeljevanje k umoru nekdanjega sodelavca s Kemijskega inštituta Janeza Plavca in promet z orožjem. Obtoženi se sicer zagovarja, da gre za nesporazum. Tožilstvo je prepričano, da naj bi Stephana vodila maščevanje in sovraštvo, saj naj bi Plavca krivil za še vedno veljavno prepoved vstopa na Kemijski inštitut in domnevno onemogočanje njegove ponovne zaposlitve v tej ustanovi. Zaradi želje po maščevanju in iz sovraštva naj bi Stephan med 16. septembrom in 17. oktobrom lani za umor Plavca novačil v Ljubljani živečega Iračana, ki je bil v domovini zaposlen v policiji. Za umor naj bi mu obljubil 25.000 evrov in mu jih 3100 tudi že izročil. Po očitkih iz obtožnice naj bi Iračanu dal navodila, da Plavca s pištolo kalibra 6,35 milimetra z dušilcem iz neposredne bližine ustreli v glavo. Domnevni zlovešči načrt se sicer ni izšel, saj je Iračan s telefonom posnel Stephanovo novačenje in se obrnil na policiste, ki so Stephana aretirali po vračanju iz gozda. Na tokratni obravnavi pričakujejo nekatere priče.

Omenjena zgodba je sicer povezana z umorom direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, za kar je sodišče obsodilo Milka Noviča, vrhovno sodišče pa je sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v sojenje na prvostopenjsko sodišče. A drugo vprašanje je seveda, zakaj tožilstvo »nima volje«, da bi vse te zadeve povezalo med seboj in pred sodišče postavilo pravega storilca za Jamnikov umor.

Zadnje novice

Sorodne vsebine