22.8 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Na skupščini Slovenskega zdravniškega društva pozivi k sodelovanju stroke in politike

Govorniki na današnjem uvodu redne letne skupščine Slovenskega zdravniškega društva, ki se bo končala v soboto, so brez izjeme pozvali k sodelovanju stroke in politike pri iskanju rešitev za težave zdravstva. Zbrane je nagovoril tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki je zagotovil, da je zdravstvo prednostna naloga vladajoče koalicije.

Tudi Židan je poudaril potrebo po “dnevnih pogovorih” vseh deležnikov o strategiji razvoja zdravstvenega sistema, njegovem financiranju in kadrovskih vprašanjih. Opozoril je, da bo “za blaginjo vseh generacij ključna le politika, ki bo sprejeta s konsenzom med politiko in stroko, tudi na podlagi medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti”.

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina je priznal, da so v društvu “nekoliko našpičeni” zaradi zgrešene zdravstvene politike v prejšnjem mandatu. Po njegovih besedah so zdravniške organizacije svetovale, opozarjale in protestirale, a jih pri spremembah zakonodaje politika na čelu z ministrstvom za zdravje ni upoštevala.

“Stroka mora sodelovati pri oblikovanju prioritet zdravstvenega sistema,” je poudaril Komadina. Enako je dejala tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik. Po njenih besedah so rokohitrske spremembe zakonodaje v prejšnjem mandatu prinesle težave, ki so jih v zbornici predvideli in nanje opozorili.

Tudi predstavnica Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Nada Puharič je bila kritična do zdravstvene politike prejšnje vlade. Dejala je, da je vladajoča politika v prejšnjem mandatu brez izjeme preslišala ali zavrnila pripombe njihovega združenja. Novo vladno ekipo je zato pozvala k drugačnemu odnosu do stroke.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko, ki je hkrati članica zdravniškega društva, je poudarila, da na ministrstvu intenzivno iščejo vzroke za “patologijo” zdravstva, saj sistem potrebuje “hitro diagnostiko in intenzivno terapijo”. Opozorila je na nujnost sodelovanja zdravniške stroke pri pripravi sprememb in njihovi izvedbi.

Sicer bo v okviru tokratne redne letne skupščine Slovenskega zdravniškega društva, ki je že 155. po vrsti, danes popoldne potekala okrogla miza o vplivu noveliranih zdravstvenih zakonov na kakovost in varnost zdravnikovega dela. Po besedah Komadine želijo z njo opozoriti, da so zadnje novele potrebne dopolnitev, saj ogrožajo varnost zdravniškega dela.

Zadnje novice

Sorodne vsebine