23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Na severnem Primorskem stanje najbolj pereče v domovih starejših

Na severnem Primorskem je, trenutno,  stanje najbolj pereče v domovih starejših. Na udaru so predvsem štirje: Dom upokojencev Nova Gorica in tudi njihova enota v Podsabotinu, Dom upokojencev Gradišče in Dom starejših Bor v Črnem vrhu nad Idrijo.

 

Medtem ko se situacija v enoti doma Petrovo Brdo, kjer je bil prvi večji izbruh okužb v goriški statistični regiji, umirja.

V Domu upokojencev Nova Gorica, kjer v spomladanskem valu niso imeli virusa,  je trenutno aktivno okuženih kar 86 stanovalcev in 28 zaposlenih. V njihovi enoti Podsabotin pa je 53 okuženih stanovalcev in še 6 zaposlenih.

Kot je povedal direktor Bojan Stante (priložena je njegova izjava oziroma izjave) je položaj nadvse stresen tako za oskrbovance kot tudi za zaposlene, ki se na vse pretege trudijo, da bi zajezili okužbe. Kot je povedal direktor (tudi v izjavi) je stanje  v domu med starostniki, ki so okuženi in  že dlje časa  brez stika s svojci, zelo resno, morala je nizka.

V Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino (mestna občina Nova Gorica), kjer poteka še energijska obnova objekta in je gradbišče,   je trenutno 26 okuženih stanovalcev in 16 zaposlenih.  Direktor Silvano Gregorič  (njegove izjave priložene) meni, da je položaj resen, a še vedno obvladljiv. Jutri bo ena od njihovih stanovalk praznovala 103 rojstni dan.

V Domu starejših Bor Črni vrh nad Idrijo je položaj tudi zelo zahteven s številnimi okuženimi oskrbovanci in tudi zaposlenimi. Virus se je pri njih širil, čeprav so ob prvih okužbah 10 stanovalcev premestili v rdečo cono izven doma. A očitno tudi to ni zajezilo širitve okužb.

V preostalih dveh domovih v idrijski občini (dom Idrija in dom Marof ) pa so prisotne samo posamične okužbe, skupaj 3, in za zdaj ni težav.

Prav tako se okužb uspešno branijo v Domu starejših občanov v Ajdovščini in centru starejših Pristan v Vipavi, kjer so ukrepe, tudi glede obiskov, sprejemali že nekaj tednov pred predlaganimi s  strani države.  V obeh so posamezne okužbe zaznali pri zaposlenih, ki pa so bili že prej v samo izolaciji.

V Domu upokojencev Podbrdo enota Tolmin ni okuženih, v enoti Podbrdo pa so le 3 oskrbovanci. Kot rečeno pa se položaj umirja v posebni enoti Petrovo Brdo, kjer je bila v začetku tega vala okužena večina stanovalcev in tudi številni zaposleni.

Tu sta povezavi do izjav :  Silvano Gregorič – direktor Doma upokojencev Gradišče

                                            Bojan Stante – direktor Doma upokojencev Nova Gorica

Silvano:
https://we.tl/t-lZy936yXWY                                    Stante:   https://we.tl/t-1apfdNBuql

Zadnje novice

Sorodne vsebine