15.4 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Na Rogli v tej zimi 60 odstotkov manj smučarjev-seštevek minusov za belo sezono. Kako bo z zelenim turizmom?

Piše: Vane T. Costa

Na Rogli so letošnjo smučarsko sezono zaključili z začetkom enajstdnevnega vnovičnega zaprtja države zaradi epidemije. Okrnjena sezona je bila glede na število smučarjev za 60 odstotkov slabša, hotelske zmogljivosti pa praktično prazne. Čas so v družbi Unitur izkoristili tudi za vzdrževalna dela, upe pa zdaj polagajo v uspešnejšo poletno sezono.

Na Rogli je smučalo 782 smučarjev dnevno, seveda v času ko je bilo to možno. Največji obisk so v tej sezoni dosegli v času zimskih šolskih počitnic v vzhodnem delu države, saj so bili vse do sredine februarja, ko je bilo gibanje med regijami sproščeno, vezani zgolj na smučarje iz savinjske statistične regije. So pa bili dnevi ko jih je bilo ravno toliko da so pokrili dnevne stroške obratovanja. Še tistih najbolj vnetih in »odvisnih« smučarjev ni bilo možno zadovoljiti , ki so ob nakupu sezonskih kart ki jim je bilo »obljubljeno« vsaj 100 dni smučanja so bilo prikrajšani. Kako je zanimivo, niti ne zanimivo, bolj komično je, da v tej sezoni/ne-sezoni, ni bilo problemov z snegom oziroma z debelino snežne odeje in z količino zapadlega snega. Še dober teden nazaj ga je zapadlo za 14 dni smuke. Sicer pa sam zimski smučarski del sezone je Unitur zaključil z sezono za »pozabo«, zadnjega marčevskega dne oziroma z pričetkom veljave zadnjega »lockdowna«. Namestitve na Rogli so bile zasedene samo v času trajanja deskarskih »14 dni », ko so kljub izredno zahtevnim pogojem s strani FIS-a in strogim ukrepom, bili izpeljani dve alpski deskarski tekmovanji na najvišji ravni – svetovno prvenstvo in svetovni pokal na začetku marca. Pa še kolajna je padla, za Slovenijo kot državo, pa tudi za prireditelje, če bi jih delili. Tudi priprav ter nekaj ostalih mehurčkov za domače in tuje vrhunske športnike je bilo. Samo zdravilišče, oziroma zdraviliški del Term in del ki je bil namenjen za priprave vrhunskih športnikov, ki niso bili vezani na sneg, je funkcioniralo dokaj dobro oziroma primerno času in vsem oviram oziroma ukrepom ki jih bilo potrebno spoštovati.

Kako bo in kolikor bo zelenega turizma? Predvsem z aktivnostmi na prostem!

V tem ne prav zasedenih zmogljivostih, posebej na Rogli, niso sedeli križem rok. Bilo je opravljenega veliko vzdrževalnega dela, popravki ki so bili potrebni čeprav ne vidni gostu pa so bili vendar moteči. Zaposleni, glede okoliščine in odvisnost dela, posebej na Rogli, ki se večji del odvija v strnjenem štirimesečnem času, so bili več kot sedemdeset odstotkov doma(tukaj na žalost delo na daljavo ne pride v poštev). Slabo so jo odnesli kvečjemu določeno število sezonsko potrebnih delavcev, katerim pač niso mogli podaljšati pogodbe. Za prve namestitve bo opazno nekaj svežine tudi v notranjost objektov. Glede na čas in na zelo verjetno prisotnost nekih od različic virusov pa tudi na splošno določenih omejitvev oziroma dodatnih pogojev kako za goste tako tudi za gostitelje, bo potrebno imeti zelo miselno in projektno naravnano kreativno ekipo da bo iz sezone in iz danosti izvlekla in iztržila največ. Zeleni, pomladni, poletni in zgodnjejesenski časi, bodo zelo primerni za testiranje iz optimizacije ali koristnosti lastnih potencialov. Idealna priložnost mora prinesti optimalne rezultate. Šoferski piknik in podobne klasike lahko obdržijo. Pa vendar. Lonci in hrana za 2000 lačnih in potrebnih golaža ali kaj drugega na zajemalko morajo dobiti konkurenco.

Pozornost bodo morali nameniti vsebinam in kakovosti ponudbe na način, ki bo obiskovalcem omogočal varno obenem razgibano preživljanje prostega časa na svežem zraku. Več različnih tematskih točk z ponudbo ki pritegne pozornost in zapolni čas. Več kot 110 hektarov površine, ki je pozimi namenjeno snegu lahko novim vsebinam statične in mobilne vsebine predstavlja veš kot izziv in priložnost, le zganiti se je treba. To vključuje doživljajske ponudbe za družine, programe, ki temeljijo na zdravih, zelenih in aktivnih doživetjih, ter nove kulinarične zgodbe. Tako kot je prostor na razpolago tudi ideje imajo prosto pot, le oplemeniti jih je treba.

Vse okoliščine, ki so bile do sedaj ovira naj postanejo priložnost za spremembe na bolje za vse, ki ponujajo vsebine in onih ki te vsebine potrebujejo.

Bo šlo ali bo moralo iti. To je imperativ!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine