22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Na Ptuju volitve novega predsednika Gasilske zveze Slovenije

Na Ptuju se danes začenja dvodnevni kongres Gasilske zveze Slovenije, na katerem bodo volili novo vodstvo. Edini kandidat za predsednika je Janko Cerkvenik, ki je začasno prevzel vodenje po lanskem odstopu Jošta Jakše, medtem ko se za poveljniški položaj znova poteguje Franci Petek. Kongresa se bo udeležilo več kot 250 delegatov in gostov.

Volitve novega vodstva gasilske zveze za naslednje petletno obdobje v vse organe bodo potekale v soboto, rezultate pa bodo razglasili malo po poldnevu. Izvedli jih bodo po septembrskem nepreklicnem odstopu Jošta Jakše dobrega pol leta pred iztekom mandata.

Za odstop se je odločil, ker naj ne bi imel več možnosti za zagotavljanje zakonitosti delovanja in finančno vzdržnega delovanja zveze, pri čemer naj bi bil, kot izhaja iz njegove odstopne izjave, deležen pritiskov s strani nekaterih ljudi iz vodstva zveze tudi na osebni ravni in blatenja dobrega imena.

Cerkvenik v svojem programu zagotavlja, da bo med drugim poskrbel za ustvarjanje pogojev pregledne porabe sredstev v skladu s finančnim načrtom, dobro sodelovanje s poveljstvom zveze, pomembni nalogi bosta tudi dobra organiziranost gasilstva in zagotavljanje pogojev za nemoteno opravljanje gasilske službe. Ob tem bo v ospredju njegovega dela dobra priprava in izvedba mednarodne gasilske olimpijade, ki jo bo leta 2021 gostila Slovenija.

Za mesto predsednika je kandidaturo sprva vložil tudi Janez Merc, ki pa ni dobil zadostne podpore na nižjih ravneh gasilske organizacije.

“Poslanstvo in vizija naše organizacije je že od nekdaj znana, saj nas veže s 150-letno tradicijo, a na vsakih pet let se je vendarle treba prilagoditi razmeram in se odzvati na izzive sodobnega časa. Upam, da nam bo to tudi v naslednjem obdobju uspelo,” je pred kongresom dejal Cerkvenik, ki prihaja iz Gorice pri Slivnici in se je za predsedniški položaj neuspešno potegoval že pred petimi leti.

Poveljnik Franci Petek je ob tem dodal, da bodo prvi dan kongresa potrjevali poročila za preteklo delo, sobota pa bo po pozdravnih nagovorih namenjena volitvam novih organov za naslednje petletno obdobje. V nadaljevanju bodo z novim vodstvom potrjevali usmeritve gasilskega gibanja za prihodnost.

Vabilu na kongres se je za oba dni odzvala obrambna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Andreja Katič, na paradi pričakujejo tudi predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja, prav tako pa mnoge pomembne goste iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Slovaške, Češke, Avstrije in Nemčije.

Kongres bo spremljal bogat spremljevalni program, med drugim zelo zanimiv mimohod, v katerem se bo po ulicah najstarejšega slovenskega mesta sprehodilo okoli 5000 gasilcev iz vse Slovenije z več sto prapori in okoli 50 gasilskimi vozili. Dan bodo končali z zaključno slovesnostjo na mestnem stadionu na Ptuju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine