10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Na predvečer dneva državnosti slavnostno na ljubljanskem Kongresnem trgu in v državnem zboru

Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo nocoj osrednja proslava ob dnevu državnosti in 27. obletnici osamosvojitve Slovenije, na kateri bo govoril predsednik republike Borut Pahor. Pred proslavo se bo na predpraznični večer na slavnostni seji sestal državni zbor. V veliki parlamentarni dvorani bo zbrane nagovoril predsednik zbora Matej Tonin.

Proslavo v središču prestolnice bodo ob 21.15 naznanile topovske salve z Ljubljanskega gradu. Govoru predsednika republike bo sledil umetniški program z naslovom Ime mi je pomlad, ki bo na odru združil okoli 150 nastopajočih. Ustvarjalce programa je vodila misel na pomlad kot prispodobo premika k življenju, rojstev, pa tudi ženske moči.

Organizatorji proslave so razposlali 3600 vabil. Naslovili so jih na predstavnike vseh treh vej oblasti, zdajšnje in nekdanje ministre, poslance vseh sklicev državnega zbora, svetnike, akademike, gospodarstvenike, kulturnike, znanstvenike in predstavnike lokalnih skupnosti. Pričakujejo tudi zastavonoše, praporščake in nosilce bojnih zastav.

Slavnostna seja državnega zbora, na kateri bo poslanske kolege in goste nagovoril predsednik zbora Tonin, se bo začela ob 20. uri. Še pred sejo bo predsednik republike Pahor ob 18. uri v predsedniški palači priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

Pred ponedeljkovim praznikom bodo prireditve tudi v številnih občinah. Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti.

Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan pozneje se je začela osamosvojitvena vojna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine