9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Na predlog Zvonka Černača danes razprava glede prihodnje evropske finančne perspektive

Zaradi odsotnosti kakršnekoli vizije, kako in na kakšen način se bo izvajala naslednja evropska finančna perspektiva, je nujno, da državni zbor opravi razpravo o tem vprašanju.

 

Poslanke in poslanci bodo na današnjem nadaljevanju redne decembrske seje med drugim opravili razpravo o odgovoru ministrice za infrastrukturo v funkciji ministrice brez resorja, pristojne za razvoj, strateške projekte in kohezijo mag. Alenke Bratušek glede prihodnje evropske finančne perspektive.

Konec letošnjega novembra je namreč poslanec Zvonko Černač na Bratuškovo, ki je po odhodu Iztoka Puriča začasno prevzela vodenje omenjenega resorja, naslovil ustno poslansko vprašanje v zvezi s finančnim okvirjem prihodnje finančne perspektive za obdobje 2021–2027.

Spomnimo, po letu dni sta vladno ekipo zapustila že dva kadra SAB, in sicer Marko Bandelli in Iztok Purič. Ali bomo danes dobili novo, že tretjo ministrico za to področje, je še veliko vprašanje. »Konec leta 2020 se zaključi sedanja finančna perspektiva 2014–2020, nov sedemletni okvir pa začne teči 1. januarja 2021. Torej, v tem zadnjem letu dni bi se morali pripravljati na projekte za naprej, vendar pa v glavnem poslušamo o katastrofalnem načrtovanju in katastrofalni porabi sredstev iz iztekajoče se finančne perspektive,« je poudaril Černač. Slovenija je namreč šesta najslabša članica EU glede črpanja evropskih sredstev, do danes je počrpala zgolj 31 % sredstev. »V letu dni je bilo zaradi slabega črpanja evropskih sredstev postavljenih veliko pisnih pa tudi ustnih poslanskih vprašanj iz vseh poslanskih skupin, imeli smo posebno sejo državnega zbora na to temo in po letu dni lahko ugotovimo, da stanje ni nič boljše,« je bil še kritičen poslanec SDS.

Zvonka Černača je tako med drugim zanimalo, kaj je Bratuškova v zadnjih dveh mesecih storila, da bo Slovenija bolje pripravljena na naslednjo finančno perspektivo, in za katere konkretne projekte bodo porabljena finančna sredstva v naslednji perspektivi.

»Strinjam se z vami, da bi številke glede realizacije črpanja lahko bile, da ne rečem morale, biti boljše. Vsekakor pa to ni problem Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ampak so to ministrstva tista, ki projektov ne izpeljejo,« je Bratuškova pričakovano s prstom pokazala na druge. Glede projektov v naslednji finančni perspektivi pa ni odgovorila nič konkretnega z izgovorom, da tudi na ravni Evropske unije ni še nič jasnega, niti to, koliko finančnih sredstev bo Slovenija prejela.

»Ali mi sploh vemo, kaj želimo s temi sredstvi narediti? To vas sprašujem in tega odgovora jaz nisem dobil,« ji je odgovoril poslanec SDS in nadaljeval: »Če mi sami ne vemo, kaj bi želeli, potem nam bo zelo težko Evropska komisija povedala, kaj naj mi s temi sredstvi počnemo. Predvsem pa nam ne bo povedala, kako naj jih bolje, bolj koristno in bolj optimalno izkoristimo.« Vemo, da ima Evropa pet ključnih ciljev, in vsaj v okviru nekaterih bi Slovenija lahko veliko naredila s sredstvi, ki jih bo prejela, denimo, glede pametnejše Evrope, podpore malim in srednjim podjetjem, spodbujanja obnovljivih virov energije …

Bratuškova v svojem odgovoru ni povedala niti, kaj je v času, ko je vodila resor za kohezijo, storila za boljše črpanje. »Jaz predlagam in vedno znova bom predlagala, da sprašujete resorne ministre in ministrice, zakaj na določenih projektih sredstva niso počrpana,« je še vztrajala.

»Kot vidite, spoštovani kolegice in kolegi, odgovorov ni. Gospa Alenka Bratušek je med drugim tudi podpredsednica vlade, tako da te odgovornosti ne more prevaliti na vladni nivo. Poleg tega je predsednica ene od koalicijskih strank, ki sodelujejo v tej vladi. To, da v funkciji sedanje ministrice te službe ni odgovorna za to področje, ne drži,« je vztrajal Černač.

»Zaradi odsotnosti kakršnekoli vizije, odsotnosti kakršnekoli perspektive, kako in na kakšen način se bo izvajala naslednja finančna perspektiva, je nujno, da v skladu s poslovnikom državni zbor opravi razpravo o tem vprašanju, ker mislim, da je v odsotnosti ministra, ki bi polno pokrival to področje, ta težava še toliko večja. Ta parlament mora prevzeti neko vlogo, ki je očitno Šarčeva vlada trenutno ne igra,« je zaključil poslanec SDS. Na glasovanju je njegov predlog je dobil zadostno podporo, zato na današnjem nadaljevanju seje sledi razprava. Vabljeni k spremljanju na Nova24TV 2!

Zadnje novice

Sorodne vsebine