10.7 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Na Počku ponovljeno preverjanje usposobljenosti bataljonske bojne skupine

Prihodnji teden bo na osrednjem vadišču Slovenske vojske (SV) na Počku potekala vojaška vaja s preverjanjem pripadnikov bataljonske bojne skupine 72. brigade vojske po Natovi metodi Creval. Gre za ponovljeno preverjanje usposobljenosti, potem ko je enota na preverjanju v februarju dobila oceno nepripravljena za bojevanje.

Sredi februarja so na Počku izvedli preverjanje usposobljenosti bataljonske bojne skupine, a je ta dobila oceno nepripravljena za bojevanje kot bojna skupina. Neuspeh enote je v javnosti zelo odmeval, burni so bili tudi odzivi v politiki. Predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor ter predsednik vlade Miro Cerar sta od ministrice za obrambo Andreje Katič zahtevala poročilo o ukrepih za dodatno usposabljanje bataljonske bojne skupine.

Neuspeh preverjanja pa je med drugim odnesel tudi takratnega načelnika Generalštaba SV Andreja Ostermana. Ministrica Katičeva je po seji vlade, na kateri so Ostermana zamenjali z njegovim dotedanjim namestnikom, generalmajorjem Alanom Gederjem, priznala, da bi do zamenjave lahko prišlo že prej. Osterman je po njenih takratnih navedbah odredil preverjanje na Počku, čeprav je vedel, da bo neuspešno.

Pozneje je znotraj vojske prišlo do še nekaj menjav, med drugim je Geder sredi marca zamenjal poveljnika 72. brigade. Vodenje brigade je prevzel polkovnik Uroš Paternus.

Geder je takoj po imenovanju opozoril tudi na slabo kadrovsko sliko Slovenske vojske in na premajhne vire. “Za normalno delovanje nam manjka 1238 ljudi,” je dejal takrat in izpostavil, da je v minulih treh letih vojsko zapustilo 379 pripadnikov več, kot jih je vanjo vstopilo.

Bataljonsko bojno skupino so sicer po februarju, ko je enota dobila oceno nepripravljena za bojevanje, kadrovsko popolnili.

Na spletni strani Slovenske vojske so tudi objavili, da bo zaradi vaje povečan promet vojaških vozil in prelet vojaških letalnikov od torka, 26. junija, do sobote, 30. junija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine