17 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Kdaj se bo vlada zbudila: Na parlamentarnem odboru za notranje zadeve se bo ob 14-ih govorilo o ukrepih za zaščito schengenske meje

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bo danes na zahtevo SDS obravnaval ukrepe za učinkovito zaščito schengenske meje in ustavitev nezakonitega prehajanja slovensko-hrvaške meje. Zahteva SDS je prišla po ugrabitvi Belokranjca, ki so je osumljeni štirje tujci, ki so v Slovenijo vstopili nezakonito.

 

Nezakonito prehajanje schengenske meje predstavlja največji varnostni izziv za Slovenijo pa tudi za druge države članice EU. Vlada, pravi SDS, od leta 2015 ni sprejela ukrepov za preprečitev nezakonitega prehajanja meje. Zato pričakujejo, da bodo vladni predstavniki na seji odbora pojasnili, s katerimi ukrepi bodo poskrbeli za varnost.

V SDS so predlagali, naj odbor sprejme sklepe, s katerim bo tudi pozval ministrstvo za notranje zadeve in vlado, naj nemudoma sprejmeta ukrepe za zagotovitev varnosti prebivalcev ter ukrepe, ki bodo zagotovili učinkovito varovanje schengenske meje in preprečili nezakonite prehode. Na vladni strani še kar zatrjujejo, da nacionalnovarnostni sistem deluje.

Premier Marjan Šarec je prejšnji teden povedal, da so v vladi zagotovili dodatnih 15 milijonov evrov za varovanje schengenske meje, aktivirali posebno enoto policije in za pomoč zaprosili vojsko. Če bo 35 dodatnih vojakov kos nalogi, marsikdo močno dvomi!

Vodstvo policije je po zatrdilo, da Slovenija kljub nesrečni ugrabitvi 79-letnega domačina iz Bele krajine ostaja varna država.

V Slovenski vojski (SV) so pojasnili, da so na zaprosilo policije za sodelovanje pri varovanju južne meje v soboto na območju Policijske postaje Ilirska Bistrica dodatno angažirali 35 pripadnikov. Tako je trenutno v dnevni izmeni angažiranih 66 pripadnikov SV, od tega 31 na različnih lokacijah in 35 na Ilirskobistriškem.

SDS je zahtevala tudi sejo Sveta za nacionalno varnost, kar pa se je Šarcu zdelo nepotrebno … 

Na svoji spletni stran je SDS zapisala naslednje:

Ministrstvo za notranje zadeve in Vlada RS naj nemudoma sprejmeta ukrepe za zagotovitev varnosti prebivalcev Slovenije in ukrepe, ki bodo zagotovili učinkovito varovanje schengenske meje ter preprečili nezakonite prehode. 

Člani in članice odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bodo na današnji nujni seji na predlog poslanske skupine SDS razpravljali o ukrepih za učinkovito zaščito schengenske meje ter ustavitev nezakonitega prehajanja meje med Hrvaško in Slovenijo.

Kot izhaja iz poročila Policije za obdobje od 1. 1. 2019 do 31. 3. 2019  so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 1.639 nezakonitih prehodov državne meje. Število se je glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 148,3 odstotkov. V letošnjih prvih treh mesecih so bili najpogosteje obravnavani državljani Alžirije, Maroka in Pakistana. Marca letos je mimo mejnega nadzora, ki je dejansko luknjičav, v Slovenijo prišlo skoraj petkrat toliko migrantov kot isti mesec v preteklem letu, in sicer 1020 pretežno moških migrantov. Lani jih je bilo v istem obdobju petkrat manj (207).
Nezakoniti  migranti izkoriščajo luknjičav nadzor, ki je očitno postal že splošno znan.  Ko nezakonitim migrantom uspe priti čez mejo mimo nadzora, dobra tretjina zahteva mednarodno zaščito zato, saj potem zanje ni več pristojna Policija. Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov, ki prevzame odgovornost, zastopa stališče, da lahko prosilci prosto potujejo, kamor želijo. In velikanska večina izgine, še preden pristojni organi odločijo, ali imajo res pravico do mednarodne zaščite. Posledično Ministrstvo za notranje zadeve ustavi postopke odločanja, ker je »prosilec« izginil. In to v več kot 90 odstotkih.

Ob tem ne smemo spregledati dejstva, da je sosednja Avstrija pred kratkim ponovno še za pol leta podaljšala uvedbo nadzora na mejah z Madžarsko in Slovenijo z razlogom, da je število nezakonitih migrantov še vedno previsoko. Posledično je Slovenija pred velikim varnostnim izzivom, predvsem pa pred nevarnostjo, da postane končna točka za številne nezakonite migrante, ki bi v drugačnih okoliščinah svoje končno domovanje iskali v kateri od drugih držav Evropske unije.

Dogodki, ki smo jim bili priča v zadnjih dneh, samo še potrjujejo naša številna opozorila, da se varnostna situacija iz dneva v dan slabša, zato je čas, da na sejo matičnega odbora prideta predsednik vlade in notranji minister, ter pojasnita konkretne ukrepe, s katerimi bosta zagotovila varnost življenj in premoženja ljudi.

V medijih beremo, da so tihotapci migrantov vedno bolj  organizirani pa tudi nasilni. V  začetku februarja letos so policisti treh policijskih uprav – Celje, Novo mesto in Koper –  preko noči prijeli 14 nezakonitih migrantov. Pred dnevi je prišlo do nemira med migranti v Azilnem domu Vič, očitno zato ker so kapacitete na meji zmogljivosti.  Med migranti v omenjenem azilnem domu je prišlo do konfliktne situacije , ki je niso mogli obvladati niti tam zaposleni varnostniki. Varnostniki so se morali braniti s solzivcem, na pomoč so morali priskočiti tudi policisti.

Da je dovolj pa bi moralo postati jasno po ugrabitvi 79-letnega domačina iz Bele krajine, ki so ga štirje ilegalni migranti zvezali, strpali v njegov avto in ga odpeljali v Italijo, pri tem pa dvakrat brez težav prečkali mejo. Nezakoniti migranti povzročajo škodo na premoženju državljanov, vse hujše je strah tamkajšnjih prebivalcev.

Glede na vse navedeno v poslanski skupini SDS ocenjujemo, da je zahteva za sklic nujne seje odbora nujna, predlagamo pa tudi, da odbor po končani razpravi sprejme naslednje sklepe:

1. Ministrstvo za notranje zadeve in Vlada Republike Slovenije naj nemudoma sprejmeta ukrepe za zagotovitev varnosti prebivalcev Republike Slovenije in ukrepe, ki bodo zagotovili učinkovito varovanje schengenske meje ter preprečili nezakonite prehode. 

2. Ministrstvo za notranje zadeve naj nemudoma ustavi vse aktivnosti povezane s postavitvijo sprejemno migrantskih centrov, sredstva in kadre, ki so bili predvideni za ta namen, pa preusmeri v učinkovito varovanje schengenske meje. 

3. O ukrepih iz 1. in 2. točke sta Ministrstvo za notranje zadeve in Vlada dolžna poročati Državnemu zboru.

4. Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo opozarja Vlado Republike Slovenije, da je pomoč pri nezakonitem vdoru na ozemlje Republike Slovenije kaznivo dejanje ter da so organi odkrivanja in pregona dolžni ukrepati skladno z zakonom v vseh tovrstnih primerih, ki so dokumentirani v zapisnikih iz zaslišanj ilegalnih migrantov oziroma na druge ustrezne načine.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa nujne seje na TV Slovenija 3, ki se bo pričela ob 14. uri!

Zadnje novice

Sorodne vsebine