22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Na Opčinah od včeraj potekajo študijski dnevi Draga 2019

Na Opčinah pri Trstu od včeraj potekajo 54. študijski dnevi Draga 2019, ki jih prireja Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta. Do nedelje bodo razpravljali o vprašanjih slovenskega jezika, narodne in kulturne identitete, odnosa do Evrope, vlogi in položaju kristjanov v današnji družbi, ovrednotili pa bodo tudi stanje v Sloveniji.

 

Študijski dnevi so se včeraj popoldne začeli v parku Finžgarjevega doma na Opčinah s predavanjem pedagoške svetovalke za slovenske šole v Italiji Andreje Duhovnik Antoni, ki se bo posvetila vprašanju jezika. Na zahodnem robu Primorske se posameznik in skupnost v italijanskem okolju raznoliko prepoznavajo v slovenskem jeziku in slovenski kulturi, v najširšem pomenu te besede kot kulture bivanja. Kako se kot posamezni govorec zavedamo izbire za slovenščino in kako kot skupnost razumemo odločitve, ko želimo polno živeti svoje slovenstvo? Komu je namenjena slovenska šola in kako v šoli s slovenskim učnim jezikom na Tržaškem in Goriškem ter na dvojezični šoli v Špetru razvijati modele učenja in poučevanja za vse otroke, učence in dijake, ki jim je slovenščina prvi, drugi ali tuji učni jezik? Vsem tem vprašanjem se je posvečala Andreja Duhovnik Antoni.

Včeraj so nato predvajali še dokumentarno-igrani film tržaškega režiserja Marka Sosiča Karmela, posvečen liku Karmele Kosovel, sestre pesnika Srečka Kosovela.

Današnji program

Ob 16.30 bo ddr. Evgen Bavčar predaval na temo slovenstvo in Evropa. Predavatelj bo razmišljal o slovenski narodni in kulturni identiteti skozi težke eksistenčne preizkušnje. Glede na aktualna dogajanja in dileme bo ob tem izpostavil vprašanje, kdaj bomo v globalnem svetu resnično lahko govorili v lastnem imenu v skladu z našim enkratnim zgodovinskim, kulturnim in identitetnim izkustvom.

V nedeljo

Draga 2019 bo dosegla vrhunec in obenem zaključek v nedeljo, ko bo duhovnik in publicist Božo Rustja najprej maševal za udeležence študijskih dni, nato pa predaval o upanju človeka in kristjana sredi nasprotij današnjega časa. “Sodobni človek se zlahka znajde v bivanjski krizi. Veliko stvari mu vliva zaskrbljenost: migracije, ekološki in demografski problemi … Tudi kristjan je lahko zaskrbljen: pedofilski škandali, nasprotovanje papežu Frančišku v Cerkvi sami, vse bolj prazne cerkve na stari celini, nasprotovanje Cerkvi, neodzivnost mnogih v Cerkvi na probleme v družbi … In vendar lahko kristjan sredi nasprotij današnjega časa najde temelje svojemu upanju v bogatem krščanskem sporočilu, ki je oblikovalo našo civilizacijo, še posebej naš narod.” se glasi izvleček njegovega predavanja.

V nedeljo popoldne bo študijske dneve s predavanjem na temo Problemi in odprta vprašanja Slovenije po neodvisnosti zaključil diplomat in bivši ustavni sodnik Ernest Petrič.Izhodišče razmišljanja bodo problemi polpretekle dobe in aktualnosti, začenši s tistimi, ki jih je Slovenija podedovala iz razvoja po letu 1991. V ospredju bodo posebej tisti, ki jih je Slovenija po osamosvojitvi uspela urediti, kakor tudi ostali, ki jo še bremenijo. Sledili bodo problemi novejšega časa, ki so dejansko nastali pri nas pa tudi širše v Evropi in svetu in so se pojavili po osamosvojitvi ter zavirajo naš razvoj na družbenem, političnem, gospodarskem in kulturnem področju. Drugače rečeno, kaj so problemi, ki zavirajo razvoj naše domovine. Vsaj v nekaterih pogledih bo Petričevo razmišljanje skušalo nakazati pot nadaljnjega razvoja doma pa tudi Evrope in njenega položaja v sodobnem svetu.

V okviru 54. Študijskih dni Draga 2019 bodo v nedeljo že osmič podelili tudi Peterlinovo nagrado. Letos jo bo prejel literarni kritik in specialist za gledališki jezik Jože Faganel.

Zadnje novice

Sorodne vsebine