11.8 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Na Odboru za kulturo danes tudi o neurejenem in na več področjih spornem stanju na RTV

Različna nedavna dogajanja kažejo na to, da na RTVS obstajajo dejanske okoliščine, ki pomenijo ogrožanje nalog, ciljev in poslanstva, ki naj bi ga RTVS imela po Zakonu o Radioteleviziji Slovenije.

Člani in članice Odbora za kulturo bodo na današnji seji, ki se bo pričela ob 14. uri, med drugim obravnavali tudi priporočilo glede stanja na RTV, ki smo ga pripravili v poslanski skupini SDS in v katerem predlagamo, da Vlada RS pozove vodstvo RTV Slovenija, da dosledno upošteva Statut RTVS in Poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTVS. Prav tako predlagamo, naj Vlada RS spremlja stanje na javnem zavodu RTVS ter sprejme vse potrebne ukrepe iz svoje pristojnosti, da se bo zagotovilo nemoteno izvajanje poslanstva, ciljev in nalog, ki jih ima RTVS po zakonu.

V poslanski skupini SDS namreč opozarjamo, da Zakon o RTVS, Statut RTVS ter programski standardi RTVS jasno in nedvoumno določajo, da mora RTVS delovati v interesu javnosti ter da mora zagotavljati verodostojne in nepristranske informativne oddaje, s katerimi celovito obvešča o političnem dogajanju doma in v zamejstvu tako, da posredovane vsebine omogočajo objektivno javno obveščenost. Novinarji, uredniki in zaposleni na RTVS so pri svojem delu dolžni upoštevati in izpolnjevati poklicna merila in standarde ter etični kodeks, prav tako pa so pri svojem delu dolžni poročati o dogajanju doma in na tujem, ki je pomembno za javnost. Kot je opredeljeno v 1. členu Statuta tega javnega zavoda, je poslanstvo RTVS tudi v zadovoljevanju demokratičnih, socialnih in kulturnih potreb državljank in državljanov Republike Slovenije, Slovenk in Slovencev po svetu, pripadnic in pripadnikov slovenskih narodnih manjšin v Italiji, Avstriji in Madžarski ter italijanske in madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji.

Tako smo v poslanski skupini SDS že večkrat opozorili, da RTVS v svojih osrednje-informativnih oddajah ni poročala o pomembnih temah, ki se tičejo vseh državljanov, ki so konec koncev tudi tisti, ki plačujejo RTV prispevek, da RTVS sploh lahko deluje.

Opozarjali smo tudi na kršitev določil o delovanju 3. programa TV Slovenija, t. i. parlamentarnega programa, saj se že od začetka delovanja parlamentarnega programa srečujemo s situacijo, ko seje delovnih teles državnega zbora niso neposredno prenašane pa tudi posnete ne za morebitno kasnejše predvajanje, s čemer RTVS bistveno poslabšuje informiranost državljanov o najpomembnejših dogajanjih doma in po svetu.

Prav tako je pri delovanju Informativnega programa Televizije Slovenija in Radia Slovenija opazna izrazita, ekstremna pristranskost v korist nekaterih vladnih strank, v zadnjem času še posebej v korist Socialnih demokratov (SD). Groba statistika objav v informativnih oddajah obeh medijev nam pokaže, da sta oba informativna programa posvetila predstavitvi enega samega predvolilnega dogodka vladne stranke SD več programskega časa kot 16 javnim predstavitvam programov SDS v letu 2017 in 2018 skupaj.

Po oceni poslanske skupine SDS posamični novinarji in novinarke RTVS nastopajo dobesedno kot plačani propagandisti omenjene vladne stranke. Uredniki in urednice, skriti v ozadju, pa takšno delovanje omogočajo, naročajo in vzpodbujajo. Pri tej zlorabi zakonitega poslanstva javnega zavoda nacionalnega pomena očitno sodelujejo tudi vodilni v obeh hišah, sicer se tako grobe kršitve profesionalnosti in novinarskega kodeksa na račun ne bi mogle dogajati.

Ob tem želimo v poslanski skupini SDS opozoriti tudi na nesprejemljive in nestrpne izjave nekaterih članov Programskega sveta, ki so ostale spregledane in brez sankcij že v preteklosti. Spomnimo se izjav komunikologa in spletnega aktivista Domna Saviča, ki je nekatere izmed njih na družabnih omrežjih označeval s »pi*** klerotalibanske« in podobnimi izrazi ter omalovaževal med drugim tudi slovenske praznike. Tako je ob Dnevu državnosti zapisal, da je »dan državnosti kot božič. Oba praznujeta nekaj, kar ne obstaja.« Spomnimo se početja še ene članice, in sicer Jedrt Jež Furlan, ki je na Twitterju »všečkala« tvit Safeta Alibega, v katerem je zapisal, kako razmišlja, da bi na prehodu za pešce povozil novinarja Jožeta Možino.

Očitno je stanje na RTVS sporno in neurejeno na več področjih, kar lahko vidimo tudi iz dogajanj in kadrovskih menjavah v zadnjem letu. Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je odločitev o razrešitvi odgovorne urednice informativnega programa na TVS Jadranke Rebernik bojda sprejel po temeljitem razmisleku, a dejstvo ostaja, da je bila njegova namera po odstavitvi Rebernikove znana že od nastopa njegove funkcije. Vzroki za odstavitev Rebernikove v sklepu niso navedeni, a jih je mogoče razbrati iz razprav Programskega sveta ter vplivnih novinark informativnega programa RTVS na družabnih omrežjih. Tako so bile problematizirane oddaja Tarča na temo splava, dokumentarni film dr. Valentina Areha o SFRJ in JLA, predvsem pa intervju Igorja Pirkoviča s hrvaškim pevcem Thompsonom v Tedniku. Veliko je bilo javnih napadov na uredniške odločitve, češ da teh oddaj TV Slovenija sploh ne bi smela predvajati.

Da jih moti »praksa uravnoteženosti« na RTV Slovenija, je sicer javno izrazilo precej znanih obrazov z levice. V začetku januarja pa so se nekateri na Twitterju ponovno oglasili. Eden od zapisov je tako bil, da je »javna televizija dosegla enega od vrhuncev svoje prakse uravnoteženosti,« ko je po izbruhu afere »bosanski kredit« in neuspešnem predlogu ustavne obsodbe predsednika vlade Cerarja v studiu Odmevov gostila predsednika SDS Janeza Janšo – samega, brez drugih sogovornikov. Zaradi tega je bila napadena tako televizija kot voditeljica Odmevov Rosvita Pesek.

Vse navedene informacije so skrajno sporne, sploh iz vidika, da smo nacionalno radiotelevizijo prisiljeni plačevati vsi. In za ta prispevek lahko upravičeno pričakujemo, da bo RTVS delovala skladno z zakonom. Navedeno dogajanje kaže na to, da na RTVS obstajajo dejanske okoliščine, ki pomenijo ogrožanje nalog, ciljev in poslanstva, ki naj bi ga RTVS imela po Zakonu o Radioteleviziji Slovenije in je potrebno te okoliščine razčistiti in v okviru pristojnosti odbora sprejeti sklepe, ki bodo zagotovili uresničevanje poslanstva RTVS, ki je določeno z zakonom.

Vabljeni k spremljanju seje odbora na TV Slovenija 3!

Zadnje novice

Sorodne vsebine