16.4 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Na nedeljski proslavi izrojene levice na Kongresnem trgu ne bo manjkal niti Janković!

Po Sloveniji so se pojavila vabila Zveze združenj borcev za vrednote Slovenije (ZZB NOB Slovenije) in vabijo na nedeljsko slovesnost ob 70. obletnici delovanja, podprta s posebnim kulturnim programom, v katerem ne bodo manjkali napevi partizanskih zborov. Gre za proslavo, na kateri bosta zbrane nagovorila ljubljanski župan Zoran Janković in Tit Turnšek, še posebej pa pozornost vzbudi poziv, da naj se zaradi pomembnosti proslave te udeleži čim več ljudi. Zdi se kot obupan poziv, da Kongresni trg ne bi pretirano sameval.

Kot je mogoče razbrati s priloženega vabila, bo slovesnost ob 70. obletnici delovanja potekala v nedeljo, 1. julija, ob 11. uri, na Kongresnem trgu v Ljubljani. Medtem ko bo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću zaupan pozdravni nagovor, pa bo kot slavnostni govornik nastopil predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek, ki je nase javnost še posebej opozoril na eni izmed sej odbora za obrambo na temo financiranja veteranskih organizacij, kjer je zakuhal pravi mali incident.

Turnšek težko ohranja mirne živce

Turnška so namreč razjezile besede poslanca Franca Breznika, ki je z navajanjem resnic o komunističnih zločinih tako močno stopil na žulj Turnška, da je ta želel na seji besedo, čeprav kot gost do nje pravzaprav ni imel pravice. Ko ga je predsednik odbora poslanec Žan Mahnič prekinil in mu to obrazložil, je Turnšek povsem izgubil živce, preklinjal in grozil, zaradi česar je Mahnič varnostnike pozval, naj razburjenega 78-letnika, ki je vpil, da so Breznik in njegovi v resnici “lažnivi ku**i”, odstranijo s seje. Vendarle je Turnšek na koncu prostore zapustil sam, a brez dodatnih groženj seveda ni šlo.

Med nastopajočimi poleg partizanskih zborov ne bo manjkal niti Zoran Predin

Vsi, ki se bodo udeležili nedeljske slavnostne prireditve, ki bo v vsakem vremenu, bodo lahko uživali v kulturnem programu, ki ga bodo ustvarjali: Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor, Moški pevski zbor KUD Rogoznica, Pevski zbor OŠ Tončke Čeč Trbovlje, teater III – DPD Svoboda Ptuj, Helena Gregorn, Zvezdana Mlakar, Katja Konvalinka, Primož P. Ram Siter, Lačni Franz in Zoran Predin. Program pa bo povezovala Barbara Lapajne Predin. Na uradni spletni spletni strani ZZB NOB Slovenije je mogoče prebrati, da bo v sredo, 4. julija (na dan obletnice ustanovitve ZZB), potekala tudi slavnostna seja predsedstva ZZB NOB Slovenije, na kateri bodo podeljena tudi jubilejna priznanja.

Foto: Nova24TV

Velika aktivnost osnovana na izdatni finančni injekciji

Po podatkih zveze borcev naj bi ta imela okoli 41.000 članov, od katerih je približno 5000 takih, ki so bili udeleženi v NOB. V samo zvezo je združenih 82 teritorialnih enot, znotraj teh pa deluje okrog 700 krajevnih organizacij ZB. Vsako leto je organiziranih približno 1500 prireditev, izhaja pa tudi lastno glasilo Svobodna beseda. Ob pripravi na aktivnosti ob 70. obletnici so poleg slavnostne prireditve pripravili tudi več aktivnosti. Na priložnostni znački bo tako upodobljen jubilejni znak, izdana pa je bila tudi zloženka, na kateri si je mogoče prebrati, kako je potekala zgodovina ustanovitve ZZB NOB Slovenije od začetkov pa vse do danes. Ob tem se marsikdo vpraša, od kod ZZB NOB Slovenije denar za toliko aktivnosti?

Odgovor je preprost, če si človek pogleda, od kod se združenje financira. Znano je dejstvo, da pri razdeljevanju sredstev veteranskim organizacijam ni pravega reda. Ministrstvo za obrambo RS je namreč na lanskem razpisu razdelilo 1,5 milijona evrov, od tega sta dve najvplivnejši organizaciji (Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB in Zveza veteranov vojne za Slovenijo) skupno prejeli skoraj milijon evrov. Kot je razvidno iz spodnje tabele, je ZZB NOB Slovenije največ sredstev s strani ministrstva prejela leta 2016 (547.525,74 evra), medtem ko je leta 2015 prejela 276.771,72 evra, lansko leto pa jo je doletel priliv v višini 533.717,25 evra.

Vir: Erar

Sodeč po številkah lahko vidimo, da so določeni privilegiranci, med katere spada tudi ZZB NOB Slovenije, dobro finančno podkovani in si zatorej lahko privoščijo organiziranje slovesnih prireditev, kot bo ta v nedeljo na Kongresnem trgu. Več kot očitno pa jim v zvezi gre za to, da navzven s številčno udeležbo pokažejo svojo moč. Kamere bodo izseke s proslave predvajale le na poročilih in tega se v združenju tudi dobro zavedajo. Kakšno pa bo dejansko število tistih, ki se bodo udeležili prireditve, na kateri ne bosta manjkala niti Janković in Turnšek, pa bo mogoče videti v nedeljo.

N. Ž.

Zadnje novice

Sorodne vsebine