15.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Na ministrstvu za zdravje primopredaja poslov – posle prevzema novi minister Tomaž Gantar: Ljudje se morajo zavedati, da gre pri koronavirusu zares

 

Novi minister za zdravje Tomaž Gantar je ob prevzemu poslov od Aleša Šabedra poudaril, da se morajo ljudje zavedati, da gre pri koronavirusu zares. Tudi poteza vlade, ki si je na prvi seji za krajši čas nadela zaščitne maske, je bila po njegovih besedah namenjena temu, “ni pa smiselno, da bi ljudje po mestu hodili z maskami”.

 

Z zaščitnimi maskami je želel nov ministrski zbor po Gantarjevih besedah poudariti namen zaščite. “To je bil poudarek, meni je žal, če je bil narobe razumljen,” je dejal.

Poudaril je, da je nesmiselno, da bi ljudje po mestu hodili z maskami, saj so te “dejansko namenjene zaščiti predvsem osebja, ki dela z bolniki in tistim, ki so okuženi, da ne bodo okužili svojih bližnjih”. “Absolutno pa ne, da bi zdaj vsak nosil masko in bo s tem pričakoval, da bo kaj drugače,” je ponovil ob prevzemu poslov od predhodnika Šabedra.

Prebivalce je pozval, da lahko sami za preprečevanje širjenja virusa naredijo največ. “Da se ne združujemo v skupine ljudi in da ustrezno upoštevamo higienska navodila,” je dodal.

Zaščitna oprema je po Gantarjevih besedah sicer ena osrednjih tem današnje. “Da vidimo na kakšen način, koliko je tega zagotovljenega in kje bomo našli rešitve, da zagotovimo zadostno število zaščitne opreme. Ta je potrebna, je nujna, brez te tudi ukrepi izgubljajo pomen,” je pojasnil. Ob tem je dodal, da drugi trgi zapirajo dobavo, ker se bojijo za svoje področje, verjame pa, da bodo našli rešitev.

Gantar je posle na ministrstvu za zdravje prevzel po petkovi potrditvi vlade Janeza Janše v DZ. Slovenija je tako dobila 14. vlado, ki jo sestavljajo stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS, njena prednostna naloga pa je spopadanje z epidemijo koronavirusa.

Zdravstveni resor prevzema Tomaž Gantar

Zdravstveni resor prevzema Tomaž Gantar, skoraj 60-letni zdravnik, ki je ministrstvo za zdravje že vodil med letoma 2012 in koncem 2013. Tudi prvič je zdravstvo prevzel v kriznem času, takrat zaradi finančne krize, zdaj zaradi širjenja novega koronavirusa. Ključni zanj ostajata krepitev javnega zdravstva in sprejem prepotrebnih sistemskih sprememb.

Gantar je zdravnik urolog, rojen je bil 21. marca 1960 v Kopru. Leta 1987 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani, specialistični izpit iz urologije pa je opravil leta 1994. Leto pozneje je postal tudi sodni izvedenec za področje kirurgije.

Svojo poklicno pot je začel v Splošni bolnišnici Izola, tam se je zaposlil leta 1988. Leta 1999 je bil imenovan za v. d. direktorja izolske bolnišnice, leto kasneje pa za poslovnega direktorja omenjene bolnišnice. Mandat je redno zaključil v letu 2004.

Njegovo delo v bolnišnici je zaznamovala tudi obtožba na račun napačnega predpisovanja zdravila eritropoetin v letih 1999-2001, pri čemer so Gantarju očitali napeljevanja h goljufiji, a ga je senat okrožnega sodišča v Kopru leta 2010 oprostil obtožb.

Od leta 2002 do 2004 je bil občinski svetnik v Mestni občini Koper, med leti 2006 in 2010 je kot župan vodil Občino Piran. Tja se je zavihtel kot predsednik stranke Piran je naš, po vzoru stranke Koper je naš koprskega župana Borisa Popoviča, s katerim sta bila politična zaveznika in sodelavca. Tudi leta 2018 je kandidiral za župana Pirana, a neuspešno.

Gantar, ki je ves čas in brez prekinitve opravljal tudi delo zdravnika specialista v urološki ambulanti izolske bolnišnice, je bil tudi Popovičev zdravnik po prometni nesreči. Opravljal je tudi delo vodje Popovičevega kabineta, najprej v letih 2004-2006, nato v letu 2011; istega leta mu preboj na listi DeSUS v DZ ni uspel.

Prvič je bil na mesto zdravstvenega ministra imenovan februarja 2012 v drugi vladi Janeza Janše. Takrat je prevzel vodenje resorja v času hude finančne in gospodarske krize v Sloveniji, zaradi česar se je najprej lotil sanacije finančnih težav ZZZS.

Po razpadu Janševe vlade je postal minister za zdravje v vladi Bratuškove. A na položaju ni ostal dolgo, saj je novembra 2013 odstopil zaradi nezmožnosti izpeljave nujnih spremembe zdravstvenega sistema in med drugim ob odstopu opozoril na korupcijo kot velik problem zdravstva. Nekaj dni pred tem je sicer predstavil več predlogov novel zakonov – zakona o pacientovih pravicah, zakona o lekarniški dejavnosti, zakona o zdravilih – ter osnutek mreže izvajalcev na primarni ravni.

Nato je bil štiri leta poslanec v DZ, kjer je bil vodja odbora za zdravstvo. Bil je tudi oster kritik takratne ministrice in njegove naslednice Milojke Kolar Celarc.

Aktiven je bil tudi v stranki DeSUS, nekaj časa kot desna roka dolgoletnega predsednika Karla Erjavca. A je septembra lani odstopil s funkcije podpredsednika stranke, pri čemer je bil kritičen do Erjavca oziroma do njegovega načina vodenja stranke, ki naj bilo po Gantarjevih navedbah vse manj demokratično. Pred zadnjim kongresom stranke januarja letos pa je javno podprl kandidaturo Aleksandre Pivec, ki je nato postala nova predsednica DeSUS.

Gantar je na zaslišanju pred odborom za zdravstvo dejal, da odločitev o vnovičnem prevzemu funkcije ni bila preprosta. Za ta korak se je odločil po pogovoru z Janšo. Danes verjame, da se ne bo več znašel v položaju, ko ga v koaliciji ne bo nihče slišal ali poslušal. Tako pred osmimi leti kot danes v ospredje svojega dejal postavlja krepitev javnega zdravstva ter primarne zdravstvene ravni. Poudarila je tudi nujnost sprejetja ključnih sistemskih sprememb in odprave anomalij, ki so se nakopičile v zdravstvu.

Zadnje leto je vodja urološke dejavnosti v izolski bolnišnici, a na tem položaju ob imenovanju za ministra ne namerava ostati, prav tako ne bo hkrati opravljal klinične prakse. V prostem času se rad usede na motor, veliko se ukvarja tudi s športom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine