10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Na ministrstvu za kulturo preverjajo sum kaznivega dejanja

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so na podlagi medijskih objav o šikaniranju uslužbenca ministrstva za kulturo začeli s preverjanjem razlogov za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Če bodo razlogi za sum dejanja potrjeni, bodo pričeli s predkazenskim postopkom ter o zadevi obveščali pristojno državno tožilstvo.

V medijih zadnje dni kroži novica o samomoru uslužbenca ministrstva za kulturo zaradi domnevnega šikaniranje na delovnem mestu. Pri Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) so v ponedeljek na premierja Marjana Šarca naslovili pismo, v katerem so poudarili, da so “skrajno nestrpni do slehernega posega v varno, zdravo in spoštljivo delovno okolje” ter, da “do konca prezirajo trpinčenje/šikaniranje/mobing na delovnem mestu”. Dodali so, da so pretreseni ob “samomoru na ministrstvu za (ne)kulturo”.

Kot je za STA dejal predsednik sindikata Glosa Mitja Šuštar, je bil šokiran ob prebiranju vesti o samomoru uslužbenca ministrstva za kulturo. Prejeli so tudi prošnjo za ukrepanje, da sindikat v tem primeru ne sme biti tiho. Šuštar je dejal, da je zatem komuniciral z nekaterimi ljudmi, zunaj in znotraj ministrstva za kulturo, ki so mu “dali vedeti, da se je dogajalo, kar se ne bi smelo”. Dodal je, da ne ve, kaj se je v resnici dogajalo, ker ga ni bilo zraven, so pa zadevo pri Glosi vzeli resno, ker imajo že iz preteklosti številne izkušnje iz javnih zavodov, v katerih se dogajajo mobingi.

Premierja Šarca so pozvali, da je treba do potankosti raziskati tragičen primer samomora uslužbenca ministrstva za kulturo in “v kolikor gre za neprimerno in zavržno delovanje – ustrezno reagirati, tudi v smeri razrešitve ministra Dejana Prešička.

Predsednik Sindikata državnih organov Frančišek Verk pa je za STA dejal, da so ga nekateri člani sindikata z ministrstva za kulturo klicali, da je “stanje mobinga pri njih zaskrbljujoče” in da je treba na nek način obravnavati krivdo za smrt njihovega sodelavca. “Težko je soditi. A če je stvar taka, da ima za posledico smrt, pri čemer se nekoga obtožuje, da je to smrt na nek način zakrivil, je to stvar za kriminalistično policijo. Gre za zelo zahtevno zadevo in jo je treba prepustiti visoko usposobljenih strokovnjakom,” je poudaril Verk.

Šarec je danes na Prešička naslovil pismo, v katerem ga poziva, da se opredeli do navedb iz pisma sindikata Glosa in uslužbencev ministrstva za kulturo. Kot je Prešiček povedal za TV Slovenija, se je že srečal s Šarcem, podal bo tudi pisno izjavo. Pogovor je imel tudi s sindikatom Glosa. “Iskreno sem jih vprašal, kaj je tisto, kar sem naredil narobe, če je kje moja krivda, ki vseeno smatram, da je ni, da nisem nič takšnega storil,” je povedal minister. Napovedal je še, da bodo organizirali zbor delavcev, na katerem naj bi “vzpostavili dialog”, da si povedo, “kaj se je dogajalo in zakaj je prišlo do tega tragičnega dogodka”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine