24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Na koncertu Stopimo skupaj za Ukrajino zbrali več kot 700.000 evrov

Piše: C. R.

Na dobrodelnem koncertu Stopimo skupaj za Ukrajino, ki so ga v torek skupaj pripravili Radiotelevizija Slovenija Slovenska karitas in Rdeči križ Slovenije, so skupaj s ponovitvijo zbrali 712.922 evrov. Slovenska karitas je od začetka vojne na svojem računu zbrala 436.000 evrov in jih že posredovala Caritas Ukrajina za pomoč civilnemu prebivalstvu.

Kot so danes sporočili iz Slovenske karitas, vso posredovano pomoč koordinira mednarodna mreža Caritas Intrenationalis. V prihodnjih dneh se bo ta finančna pomoč še povečevala, ko bodo prejeli tudi dejanske prilive donacij iz naslova koncerta.

Slovenska karitas je v sredo odposlala tudi drugo pošiljko materialne pomoči v Ukrajino, ki je vsebovala 33 palet s hrano, higienskimi pripomočki za dojenčke, odrasle in tudi plenice za starejše, spalne vreče in napihljive postelje, odeje ter večjo količino sanitetnega in kirurškega materiala, ki ga je zbrala Zdravniška zbornica Slovenije.

Po navedbah Slovenske karitas Caritas Ukrajina v zadnjih dneh še posebej veliko pozornosti namenja evakuaciji otrok in žensk z nevarnih območij v varne prostore župnij na zahodu države.

Kot je povedala sodelavka Caritas Ukrajina Mira Milavec, finančna humanitarna pomoč v Ukrajino prihaja iz različnih strani. Sosednje države so takoj omogočile lažji vstop v državo, zato so tudi uspeli prvi konvoj pomoči Slovenske karitas dostaviti do Kijeva in pomoč takoj razdelili po bolnišnicah in socialnih centrih.

Težko se prebijajo do najbolj prizadetih mest, kjer ljudje ne morejo več kupiti niti osnovnih dobrin. Težave povzročajo nespoštovanje dogovora vzpostavitve humanitarnih koridorjev. Druga ovira je kibernetska vojna, zaradi katere ne morejo na nekaterih območjih več vzpostaviti telefonske povezave z ljudmi, ki potrebujejo pomoč.

“V tem trenutku je treba najprej vzpostaviti humanitarne koridorje, po katerih bi lahko dostavili prebivalcem hrano, vodo, nujno medicinsko pomoč, zdravila, higienske pripomočke, otroško hrano in plenice. V Ukrajini pa so seveda ostali starejši. Veliko starih ljudi, ki se večkrat na dan zatekajo v zatočišča, kjer prespijo, zato iščemo tudi blazine, spalne vreče, odeje, termo steklenice, svetilke, saj v nekaterih mesti ni več elektrike. Tisti, ki delajo na terenu vidijo veliko dobrega in srčnosti. Ves čas pa smo pozorni na to, da pomoč pride v prave roke in da vsakega človeka sprejmemo z dostojanstvom,” je dejala Milavčeva.

Generalni tajnik Slovenke karitas Peter Tomažič ocenjuje, da vojna v Ukrajini na žalost ni nič drugačna od vojne v Siriji in v drugih kriznih območjih. Agresor počasi pozabi na civiliste, humanitarne delavce in humanitarno pomoč in je vsak dan bolj brezobziren. Na Slovenski karitas se trudijo po svojih močeh, da bi pomagali.

Do sedaj so zbrali že 50 palet pomoči, polovico so že odposlali in upajo, da bodo lahko še naprej pošiljali.

Potrebe ljudi po najnujnejši pomoči v Ukrajini so vsak dan večje. Tudi če se vojna takoj ustavi, bodo ljudje v Ukrajini še leta potrebovali pomoč, da nazaj zgradijo svoje domove in dostojno zaživijo. Karitas je bila v Ukrajini prej, sedaj in bo tudi ostala v prihodnje in pomagala ljudem. Zato Slovenska karitas nadaljuje zbiranje sredstev, da bo na dolgi rok lahko ostala blizu ljudem v Ukrajini.

Sredstva je mogoče nakazati na številko računa SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870, Koda namena: CHAR.

Prispevek v višini pet ali 10 evrov je mogoče posredovati s SMS-sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine