7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Na komisiji za nadzor javnih financ jutri o domnevnem spornem podeljevanju licence 5G družbi BTC

Podelitev licence 5G družbi BTC, ki jo že preiskuje Policija, se je zgodila v času, ko je ministrstvo za javno upravo vodil nekdanji član SMC in podpredsednik vlade Boris Koprivnikar.

Pred dobrim tednom dni je spletni portal Požareport razkril afero, povezano s pomembnimi državnimi frekvencami 5G, denarjem in lobiranjem za zasebno ljubljansko družbo BTC. Afera se je zgodila v času, ko je ministrstvo za javno upravo vodil nekdanji član SMC in podpredsednik vlade Boris Koprivnikar. Slednji je pred kratkim dobil službo ravno v podjetju BTC.

Pregled kronologije pokaže naslednje. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), ki jo vodi direktorica mag. Tanja Muha, je 28. maja 2018 podelila frekvence za testiranje in prihodnjo rabo 5G tehnologije. Frekvence je AKOS podelila ob sodelovanju Ministrstva za javno upravo, in sicer brez javnega razpisa, zgolj na podlagi pobude zainteresirani javnosti za prijavo projektov za prva testiranja in prihodnjo rabo tehnologije 5G. Brezplačno, za obdobja od osmih mesecev do treh let, je frekvenco med drugim dobila tudi družba BTC. Odločbo AKOS o podelitvi frekvenc je direktorju družbe BTC 28. junija 2018 osebno izročil takratni minister za javno upravo Boris Koprivnikar, in to kljub temu da naj bi bil AKOS neodvisni organ, v katerega delo se minister za javno upravo ne sme vmešavati.

Slabe tri mesece po tem dogodku je Koprivnikar na družbenem omrežju objavil, da je dobil službo v družbi BTC, in sicer kot izvršni direktor za poslovno transformacijo. Spomnimo, da so v tem času – dva dni po podelitvi frekvenc – potekale tudi državnozborske volitve, na katerih je Stranka modernega centra (SMC), ki ji pripada Boris Koprivnikar, dosegla bistveno slabši volilni rezultat kot na prejšnjih volitvah.

V času ministrovanja Borisa Koprivnikarja so se zelo povišala tudi denarna nakazila družbi BTC s strani Ministrstva za javno upravo. Tako je bilo tej družbi od leta 2003 do začetka leta 2016 s strani ministrstva nakazanih dobrih 54.000 evrov, v času mandata Borisa Koprivnikarja oziroma od začetka leta 2016 do septembra 2018 pa kar dobrih 820.000 evrov. To pomeni, da so se izplačila družbi BTC v času ministrovanja Borisa Koprivnikarja povečala za okoli 760.000 evrov.

V javnosti sta danes sicer zaokrožili novici, da je družba BTC vrnila licenco, Boris Koprivnikar pa je družbi podal svojo odpoved, kar pa ne spremeni dejstva, da kronologijo dogodkov, ki so privedli do podelitve brezplačne frekvence za testiranje tehnologij 5G, spremlja vrsta spornih kadrovskih odločitev in spornih sprememb zakonodaje, katerih predlagatelj oziroma pobudnik je bil ravno Boris Koprivnikar.

Več o tem pa na jutrišnji seji Komisije za nadzor javnih financ, ki se bo pričela ob 10. uri z neposrednim prenosom na TV Slovenija 3. Vabljeni k ogledu!

Zadnje novice

Sorodne vsebine