10.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Na Jezerskem občinski referendum o meji s Kamnikom

V občini Jezersko bo danes potekal občinski referendum. Jezerjani bodo odločali o tem, ali se strinjajo s spremembo občinske meje, po kateri bi občina Kamnik in s tem osrednjeslovenska regija dobila stik z avstrijsko mejo ter možnost črpanja evropskih sredstev za čezmejne programe.

Referendumsko vprašanje, na katerega bodo odgovarjali občani, se oglasi: “Ali ste za to, da se uveljavi odlok o spremembi meje med naseljema Kamniška Bistrica in Zgornje Jezersko, ki ga je občinski svet Občine Jezersko sprejel na seji 26. 6. 2018?”. Jezerski občinski svet je namreč na junijski seji potrdil spremembo meje.

Država je sicer že pred leti predlagala spremembo meje med občinama Kamnik in Jezersko, tako da bi tudi Kamnik mejil na Avstrijo in bi se slovensko območje za projekte čezmejnega sodelovanja razširilo na osrednjeslovensko regijo. Vendar so občinski svetniki na Jezerskem predlagano spremembo konec leta 2012 zavrnili. Letošnje poletje se je pobuda znova pojavila na dnevnem redu. 12. junija je spremembo meje večina od sedmih občinskih svetnikov zavrnila, na ponovnem odločanju 26. junija pa so odlok o spremembi meje po skrajšanem postopku sprejeli.

Župan Jezerskega Jurij Rebolj je prepričan, da je sprememba meje državotvorno dejanje v korist Slovenije, saj naj bi se s tem kvota denarja za čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo v okviru programa Interreg v finančni perspektivi povečala za približno 20 milijonov evrov.

Spremembi meje pa nasprotuje občinski svetnik Primož Muri, ki opozarja, da s spremembo Jezersko izgubi mejo s sosednjo občino Solčava v celotni dolžini okoli 500 metrov in da meja ostane le na eni točki. To bi morda v prihodnje lahko predstavljalo omejitev pri kandidaturi občine na kakšnega od razpisov za sredstva.

Muri je tako 3. julija vložil pobudo za razpis naknadnega referenduma o občinskem odloku o spremembi meje, pod katero se je podpisalo 147 volivcev. V nadaljnjem predpisanem postopku je Muri za razpis referenduma zbral potrebnih pet odstotkov podpisov volilnih upravičencev. Ker ima občina Jezersko samo 539 volilnih upravičencev, bi bilo dovolj 27 podpisov, predložil pa je 46 podpisov.

Jezerski občinski svet je na podlagi izpolnjenih pogojev na seji 3. oktobra sprejel sklep o razpisu referenduma, za datum pa izbral 4. november. Muri si je sicer prizadeval za to, da bi bil referendum sočasno z lokalnimi volitvami, kar bi zmanjšalo stroške referenduma, a je občinski svet sprejel predlog župana, da se zaradi nepovezanosti obeh tem referendum izvede dva tedna pred volitvami.

Zadnje novice

Sorodne vsebine