17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Na Gorenjskem že pol metra snega, po državi snegolom in izpadi elektrike

Piše: C. R., STA

V zadnjem dnevu je največ novega snega zapadlo na Gorenjskem. Na Zelenici je do 7. ure zapadlo 56 centimetrov svežega snega, skupno je tam snežna odeja debela 138 centimetrov. Na Voglu je v zadnjih 24 urah zapadlo 45 centimetrov novega snega, skupno je tam skoraj en meter snega. Na Kredarici je snežna odeja debela 190 centimetrov.

Kot še kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso), je bilo na Kaninu ob 7. uri 41 centimetrov novega snega, skupno pa 187 centimetrov. Na Vršiču je zapadlo 42 centimetrov novega snega, skupno je tam snežna odeja debela 92 centimetrov. Na Korenskem sedlu in v Ratečah je skupaj z novozapadlim snegom snežna odeja debela okoli 60 centimetrov snega.

Na Jezerskem je do današnjega jutra zapadlo 40 centimetrov snega, v Logarski dolini 30, na Pavličevem sedlu pa 46 centimetrov novega snega.

Pri Treh kraljih na Pohorju so se razveselili 26-centimetrske pošiljke novega snega, v Zgornji Kapli pa je zapadlo dobrih 20 centimetrov snega. V Mežici je zapadlo 16 centimetrov snega, na Nanosu 13, v Vrhniki in Ljubljani pa 11 centimetrov snega, med drugim kažejo podatki Arsa.

Po napovedih vremenoslovcev bodo padavine dopoldne oslabele, zvečer pa se bodo znova okrepile. Arso je za danes do okoli 10. ure zaradi sneženja izdal oranžno vremensko opozorilo za vso državo.

Iz severnega dela države, posebej višjih predelov Gorenjske in Koroške, kjer je zapadlo največ snega, danes poročajo o snegolomu, posebej pri Radovljici in na Koroškem. Promet poleg snega tako ovirajo tudi polomljeno drevje in veje. Ponekod so ostali brez elektrike.

O več snegolomih poročajo s Koroške. Med drugim podrta drevesa ovirajo promet na območju občine Ravne na Koroškem, v naseljih Zelen Breg in Podgora. Posredovali so poklicni gasilci in delavci komunalnega podjetja. Delavci komunalnega podjetja so posredovali tudi v Pamečah v slovenjgraški občini, kjer se je na cesto podrlo drevo.

V občini Črna na Koroškem je v višje ležečih območjih zapadlo tudi do pol metra novega nega, na okoli 1000 metrih nadmorske višine okoli 30 centimetrov, v Črni je okoli 25 centimetrov snega, je za STA povedala županja občine Romana Lesjak. Nekaj težav imajo zaradi okvar plugov s pluženjem, a zadeve po njenih besedah rešujejo.

Na Gorenjskem je ponoči zapadlo od 10 do 25 centimetrov snega, v višje ležečih predelih pa tudi več kot pol metra. Okoli pol metra novega snega je tako na Pokljuki, več kot 40 centimetrov pa tudi na Vršiču, na Korenskem sedlu celo 60 centimetrov, kažejo merilne postaje Agencije RS za okolje. 40 centimetrov snega je zapadlo tudi v Ratečah in na Jezerskem, na območju Bohinja pa okoli 25 centimetrov. Na območju Kranja je snežna odeja visoka okoli 10 centimetrov.

Ponekod poleg snega promet ovirajo polomljena drevesa in veje. Uprava RS za zaščito in reševanje poroča o več primerih snegoloma, zlasti na območju Radovljice, kjer pa je sneg že ponehal. Primeri snegoloma so tudi na širšem območju Kranja in Škofje Loke. Na Bledu je zaradi stika drevesa z žico daljnovoda prišlo tudi do manjšega požara. Vrh drevesa je zagorel, vendar je požar do prihoda gasilcev že ugasnil, o dogodku pa je bilo obveščeno elektro podjetje.

Na Celjskem je v nizko ležečih predelih zapadlo od 5 do 10 centimetrov snega, v višje ležečih predelih pa od 15 do 25 centimetrov. Celjska zimska služba je delo na terenu začela med pol drugo in pol tretjo uro zjutraj in te še potekajo, je za STA povedal vodja službe Damjan Maček.

Dejal je še, da so imeli na določenih odsekih težave z zdrsi tovornih vozil, pripetilo se je tudi nekaj manjših prometnih nesreč. Sneg je moker in težak, zato prihaja tudi do snegoloma, je še dodal Maček. Na Celjskem sicer še sneži.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine