13.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Na Gorenjskem mednarodna vojaška vaja Zvezda Triglava 2018

V Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli se je danes s krajšo slovesnostjo začela vaja Zvezda Triglava 2018. Pripadniki 132. gorskega polka že četrto leto organizirajo skupno usposabljanje iz gorniških veščin, na katerem bodo pripadniki 1. brigade Slovenske vojske sodelovali s pripadniki oboroženih sil britanske in ameriške vojske.

Vaja, ki bo potekala do 21. septembra, je razdeljena na dve fazi. V prvem tednu bo težišče na usposabljanju iz individualnih vojaško gorniških veščin, v drugem tednu pa bo usposabljanje namenjeno kolektivnim nalogam iz taktike delovanja manjših taktičnih enot v gorah, so pojasnili v Slovenski vojski. V ta namen bodo udeleženci vaje na območju Soriške planine prihodnji teden med ponedeljkom in sredo izvedli taktično vajo z uporabo manevrskega streliva, so zapisali na spletnih straneh Slovenske vojske.

Poveljnik 132. gorskega polka polkovnik Robert Klinar je na današnji slovesnosti povedal, da bo usposabljanje zahtevalo mnogo več kot navadno zajema osnovno delovanje pehotnega vojaka in da bodo svoja znanja prenašali drug na drugega ter pokazali, da so zmožni skupnega delovanja na najvišji vojaški profesionalni ravni.

Z vajo, ki bo potekala v okolici Bohinjske Bele, na vadišču in strelišču Mačkovec ter Soriški planini, bodo sodelujoči na razmeroma majhnem območju in na zelo različnih tipih reliefa ter ob spremenljivih vremenskih razmerah v dnevno-nočnih pogojih preverili veščine in znanja s področja gibanja, preživetja ter bojnega delovanja v sredogorju, so še pojasnili v Slovenski vojski. Za logistično in zdravstveno zagotovitev bodo na vaji skrbeli pripadniki Logistične brigade.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine