-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Na Generalštabu Slovenske vojske pod vodstvom Alenke Ermenc se dogaja prava katastrofa: Odpovedim in čistkam ni videti konca!

Potem ko je leva večina rešila glavo obrambnega ministra Karla Erjavca kljub prekoračitvi pooblastil in lažem, ki jih je izrekal, je očitno napočil čas za čistke na Generalštabu Slovenske vojske. Zaradi turbulentne drame je po neuradnih, a zanesljivih informacijah Požareporta dal odpoved šef obveščevalno-varnostnega sektorja na generalštabu polkovnik Robert Klinar, čistki pa očitno ni ušel niti dolgoletni tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez, ki je veljal za praktično nedotakljivega. 

Polkovnik Klinar naj bi dal odpoved zaradi vsega, kar se je dogajalo v povezavi z nedavno razvpitim poročilom o zamenjanem poveljniku poveljstva sil Slovenske vojske Mihi Škerbincu, viri Požarja pa navajajo, da je vse, kar se dogaja, prava katastrofa.

Glede na to, da polkovnik Klinar velja za enega najboljših vojakov v Slovenski vojski, ni nič čudnega, da je njegova odpoved pretresljiva za marsikoga. Čeprav naj bi prevzel mesto direktorja blejske občinske uprave, pa naj Klinar vojske ne bi zapustil prostovoljno. Venomer je namreč veljal za zelo pripadnega, zato naj ne bi dal odpovedi niti, če bi dobil ponudbo za mesto monaškega kneza, je mogoče prebrati. Prav tako naj bi odpoved dali tudi nekateri drugi uslužbenci na Generalštabu SV. Tiskovni predstavnik Korez naj bi se prav tako znašel pod neusmiljeno roko poveljnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc, saj po več letih prisilno odhaja na Center vojaških šol v Mariboru.

Preskočila kompletno poveljniško linijo

Poslanec Franc Breznik, ki se je leta 1991 priključil prvi generaciji Slovenske vojske v Pekrah, kjer je sodeloval v uporu proti JLA, je poudaril, da je bil Korez eden od pogumnih poveljnikov v Pekrah 1991, s katerim je preživel vojne dni. Na interpelaciji obrambnega ministra Erjavca je Breznik glede poveljnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc povedal, da je iz tajnice preskočila kompletno poveljniško linijo, zdaj pa obračunava z elito Slovenske vojske. “Referentka in večna pomočnica Alenka Ermenc nikoli ni poveljevala oddelku, vodu, četi. Papirnato je vodila izvidniški bataljon (nekaj mesecev), kaj šele kakšen polk ali brigado. In ta oseba nam po diktatu globoke države uničuje elito Slovenske vojske,” je kritično zapisal na družabnem omrežju Twitter.

Potem ko je 22. februarja 2018 Andreja Ostermana na mestu načelnika Generalštaba Slovenske vojske nasledil Alan Geder, se je zazdelo, da bo Slovenija prenehala umirati na obroke. Očitno pa opozarjanje, da brez dodatnih finančnih sredstev Slovenske vojske leta 2020 ne bo več, ni bilo po meri vlade Marjana Šarca, prav tako pa ji ni bila všeč, še posebej ne dr. Klemnu Grošlju, Gederjeva prozahodna in proevropska smer vodenja Slovenske vojske. Iz tega razloga je obrambni minister Erjavec Ermenčevo, ki je bila malo pred tem povišana v čin generalmajorke, predlagal za zamenjavo Gederja na vrhu generalštaba. Če pogledamo vojaško kariero načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc z vojaškimi izobraževanji in usposabljanji, ta generalmajorju Gederju ne seže niti do kolen.

Ermenčevi in Erjavcu skupne čistke

Očitno pa so čistke značilne tako za Ermenčevo kot tudi za Erjavca; eden od častnikov Slovenske vojske nam je namreč glede ministrovanja Erjavca razkril, da čeprav so številni pripadniki vojske na več ravneh in v različnih činih izpolnjevali vse pogoje za postavitev na formacijske dolžnosti in so bili celo veterani vojne za samostojno Slovenijo, so naenkrat absolutno prednost dobili nekritični lojalneži brez vsakršnega poguma, še enkrat znova častniki nekdanje jugoslovanske okupatorske armade in rusofili. Človek se na tem mestu vpraša, koliko sposobnega kadra bo še moralo oditi, da bo globoka država zadovoljna?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine