18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Na današnji dan so zaživele tisočletne sanje naših očakov

Piše: Domen Mezeg

Sanje, prizadevanja, gibanja, tabori, deklaracije in manifestacije številnih posameznikov, skupin, generacij ter rodov tisočletnega slovenskega naroda so se združile v en sam dan in postavile mejnik zgodovine, ki je zaobjel razsežnosti edinstvenega in neponovljivega dogodka. Slovenija je 25. junija 1991 postala samostojna in neodvisna država!

25. junija 1991 je nastopil dan D, prelomni trenutek v več kot tisočletni slovenski zgodovini, ko je slovenska skupščina sprejela ključne dokumente s področja osamosvojitve. Na njihovi podlagi so pričeli naši republiški organi prevzemati funkcije, ki so bile dotlej v domeni federacije. Datum je bil najprej tajen, ker je bilo potrebno prevzem oblasti izvesti kar se da hitro in brez oboroženih spopadov. Pričakovati je bilo namreč, da bodo zvezni organi na dogodek vnaprej pripravljeni. Izvedba prevzema oblasti brez resnih zapletov, zaradi katerih bi samemu dejanju zmanjšali ugled v svetu.

Le dan pozneje pa je minil šestmesečni rok za izvedbo tega dejanja, ki je bil uresničitev rezultata plebiscita. Prav zaradi tega je bilo potrebno plenarno sejo skupščine, na kateri so bili temeljni dokumenti sprejeti, sklicati v dneh pred tem prelomnim dnem. Skupščina pa je na ta prelomni dan sprejela kar tri ključne dokumente: Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti RS, ustavni zakon za njeno izvedbo ter Deklaracijo o neodvisnosti. Temeljna ustavna listina je pomenila osnovo za osamosvojitev naše države. Vsebuje pa preambulo in pet členov. V preambuli je poudarjen pomen rezultat plebiscita in dodaja, da je bila republika Slovenija v formalnem smislu država znotraj SFRJ, sicer z omejeno suverenostjo.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Vir: Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine