13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Na današnji dan obeležujemo prvo politično pobudo o razpisu referenduma za samostojno Slovenijo

Danes mineva 30 let od znamenite pobude »Svoboda za Slovenijo«, v kateri je Socialdemokratska mladina, predhodnica podmladka SDS, kot prva politična organizacija zahtevala razpis referenduma o samostojni Sloveniji.

 

Pred natanko tridesetimi leti, 13. marca 1990, je takratna Socialdemokratska mladina zahtevala referendum, na katerem bi se lahko slovenski narod odločal, ali naj Slovenija postane neodvisna in samostojna država. Pobuda »Svoboda za Slovenijo«, ki je nastala znotraj podmladka demokratično navdahnjene novonastale politične strukture, je bila v danem trenutku pogumno dejanje. V nemirnih in nepredvidljivih časih je SDM v pobudi izrazila skrb, da se nekatere stranke izogibajo zahtevi po samostojni Sloveniji. Bili so prvi, ki so upali javno in na glas govoriti o plebiscitu, na katerem bi se lahko slovenski narod odločil, da bo zaživel v samostojni državi.

V pobudi so bili mladi dokaj ostri do vseh tistih, ki so še vedno zagovarjali izpet jugoslovanski komunistični sistem in samostojne Slovenije niso videli kot intimno opcijo. »Socialdemokratska mladina ne more več molčati ob najnovejšem igračkanju z usodo slovenske državnosti. Odločno zavračamo teze nekaterih strank o jugoslovanski federaciji, asimetrični federaciji in jugoslovanski gospodarski skupnosti, s katerimi naj bi pri življenju ohranili jugoslovansko ječo narodov,« so drzno zapisali. Zvezi komunistov so očitali proti-narodno in proti-ljudsko usmerjenost in opozorili, da prihodnost Slovenije ne sme biti odvisna od političnih kravjih kupčij. V zadnjem odstavku znamenite pobude pa so zahtevali referendum, na katerem se bodo o samostojni Sloveniji ali njenem povezovanju, državljanke in državljani odločali sami.

V organizaciji Slovenske demokratske mladine je v spomin na pomembne dogodke izpred 30 let včeraj potekal tudi pogovorni večer, gost katerega bil prvi predsednik predhodnice podmladka SDS, Matej Makarovič. Po njegovih besedah so bili motivi za nastanek pobude »Svoboda za Slovenijo« kombinacija načelnosti, biti na pravi strani zgodovine, in iskanje pozornosti, saj v slovenskem javnem medijskem prostoru niso bili dobro sprejeti. Med drugim je tudi dejal, da so se zavzemali za referendum, ki ne bi bil posvetovalne narave, ampak bi imel neposredni učinek. Celoten pogovor si lahko ogledate TUKAJ.

slika

Neposredni učinek pobude je bil viden čez dobrih devet mesecev, ko je 23. decembra 1990 potekal plebiscit o samostojnosti Slovenije. Slovenski narod se je takrat v veliki večini odločil za samostojno in suvereno državo. Tako smo kot narod na plebiscitu uresničili večstoletne želje po lastni državi, prve korake temu pa je s svojo za tisti čas drzno pobudo po referendumu tlakovala prav socialdemokratska mladina, predhodnica podmladka SDM.

slika

Zadnje novice

Sorodne vsebine