-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Na današnji dan je Hitler prišel v Maribor. Večer vnovično z lažno propagando?

Piše: e-maribor

V mestu ob Dravi se je Adolf Hitler nepričakovano ustavil na današnji dan, 26. aprila 1941. S svojim prihodom je simbolično pokazal, da jugoslovanske države ni več.

Na današnji dan je Hitler obiskal Maribor

V mestu ob Dravi se je Hitler nepričakovano ustavil 26. aprila. Sem se je pripeljal s posebnim vlakom, ki se je ustavil v Špilju, nato pa se je nacistična delegacija z avtom odpravila do Maribora. Kot omenja Mira Grašič, muzejska svetovalka iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor, je s svojim prihodom Adolf Hitler simbolično pokazal, da jugoslovanske države ni več. Piše portal Maribor24.

“Adolf Hitler je v Maribor prispel okrog pol desetih dopoldne. Najprej se je z avtomobilom zapeljal po Mlinski ulici do Drave, kjer si je ogledal porušen železniški most, nato po Ulici kneza Koclja do Glavnega trga (takrat se je imenoval Adolf Hitler Platz), kjer se je peš sprehodil po delu porušenega glavnega mostu. Oba mosta je ob umiku 7. aprila 1941 v popoldanskih urah razstrelila umikajoča jugoslovanska vojska, da je upočasnila nemško prodiranje v Jugoslavijo,” omenja Grašičeva.

Hitler v Mariboru ni nagovoril množice kot trdijo nekateri!

“Svoj obisk je sklenil v gradu, kjer so mu mariborski Nemci pripravili veličasten sprejem. Obenem se je zahvalil tistim pripadnikom nemške manjšine, ki so zadnji dve leti v tajnosti pomagali pripravljati nacistično zasedbo Maribora in slovenske Štajerske. Še posebej je izpostavil vlogo vodje Kulturbunda na Slovenskem, protestantskega pastorja Hansa Barona, in njegovih sodelavcev pri pripravi okupacije Slovenije. Posebej je sprejel predstavnike kočevskih Nemcev. V zgodnjih popoldanskih urah pa se je Hitler s posebnim vlakom vrnil v Gradec, od tam pa nadaljeval pot proti Celovcu.

Tukaj velja opomniti na zmoto, ki je med ljudmi zelo razširjena in ki jo razširjajo levičarski mediji.  Gre za prepričanje, ki je (neverjetno) tudi v šolskih učbenikih, da je Hitler v Mariboru v svojem govoru izjavil »Naredite mi to deželo zopet nemško!« Tega nacistični voditelj v Mariboru nikakor ni izjavil, saj niti ni nagovoril množice!

Pri Večeru pa očitno še vedno robijo ležno vsebino in še vedno ostajajo pri komunistični propagandi z leta 1945. Toliko o neodvisnem mediju!

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine