9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Na Brezjah svečana maša ob 20-letnici delovanja Vojaškega vikariata

Z mašo so danes na Brezjah počastili 20-letnico delovanja Vojaškega vikariata. Slovesnosti sta se udeležila tudi minister za obrambo Matej Tonin ter državni sekretar za vojaške, obrambne in zunanje zadeve v kabinetu predsednika vlade Bojan Pograjc, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Vojaški vikariat je enota Slovenske vojske, ki je bila ustanovljena 21. septembra 2000, ko je vlada podpisala sporazum s Slovensko škofovsko konferenco o religiozno-duhovni oskrbi vojakov v Slovenski vojski, ki so katoliške veroizpovedi. 20. oktobra istega leta je bil podpisan sporazum med vlado in Evangeličansko cerkvijo o religiozno-duhovni oskrbi vojakov evangeličanske veroizpovedi.

Oba sporazuma sta bila podpisana na osnovi ustave, ki zagotavlja celovito spoštovanje človekovih pravic, med katerimi zavzema svoboda vesti in veroizpovedi pomembno mesto v zasebnem ter javnem življenju. Vojaški vikariat zagotavlja duhovno oskrbo pripadnikom Slovenske vojske ne glede na njihovo vero ali svetovni nazor, če to želijo, doma, v času vojaških vaj v Sloveniji in tujini, v mednarodnih operacijah in v poveljstvih zavezništva ter njihovim družinskim članom.

Vojaški vikariat tako letos obeležuje 20-letnico delovanja. Kot navajajo na ministrstvu za obrambo, so pripadniki vikariata v tem času postali nepogrešljiv element posameznih enot pri delu doma na terenskih usposabljanjih ali v tujini na mednarodnih operacijah in misijah.

Po zaslugi poklicne profesionalnosti so postali zaupniki v službenih, še bolj pa v osebnih situacijah enote ali posameznika. V Vojaškem vikariatu, ki ga vodi vojaški vikar Matej Jakopič, deluje še pet vojaških kaplanov, in sicer trije katoliški in dva evangeličanska vojaška kaplana, ter šest pastoralnih asistentov, še navajajo na ministrstvu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine