12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Morsko kopališče v Žusterni vsaj še danes zaprto; fekalije preko hudourniškega iztoka še naprej onesnažujejo morje

Morsko kopališče v Žusterni zaenkrat ostaja zaprto. Hudourniški iztok v morje je zajezen in dokler ne bodo ugotovili virov onesnaženja, bodo meteorno vodo prečrpavali, da se ne bo izlivala v morje. Hkrati spremljajo kakovost morske vode, da bi ugotovili, ali je vzrok onesnaženja morda drugje.

Kot so STA danes povedali na koprski občini, bo kopališče vsaj še danes zaprto. Potem ko so v četrtek zjutraj kopališče že odprli, so ga nato popoldne znova zaprli, saj so analize vzorcev vode, vzetih v sredo, pokazale novo onesnaženje.

To so zaznali na iztoku hudournika in v otroškem bazenu v Žusterni, je v četrtek objavila agencija za okolje. Nato so hudournik zajezili in preprečili iztok hudourniških voda v morje. Do zaključka ugotavljanja vseh virov onesnaževanja hudournika bo komunalno podjetje Marjetica meteorno vodo prečrpavala v cisterne in odvažala v čistilno napravo na Srmin, so povedali na občini.

Iz Marjetice so sporočili, da je v primeru močnejših padavin zajezitev mogoče nadgraditi oz. vodo pogosteje prečrpavati, v primeru izjemnega deževja pa bodo, da ne bi prišlo do poplavljanja, pregrado odstranili.

Dodali so, da je prvi korak akcijskega načrta zaključen: kanalizacijski vod je pregledan. Zaznanih ni bilo nobenih napak,” so zapisali in dodali, da drugi del akcijskega načrta še poteka, in sicer bo pregled sistema meteornih vod zaključen v 10 do 14 dneh. Kemične analize vode in organoleptični pregled cevi za sedaj ne kažejo posebnosti, so navedli.

Zadnje novice

Sorodne vsebine