3.5 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Mors in SV bosta poskušala razrešiti dvome glede ukaza o povišanju vojaških plač

Kot je napovedal pred dnevi, se bo minister za obrambo Karl Erjavec v ponedeljek sestal z vrhom Slovenske vojske (SV), pravniki vojske in ministrstva ter notranjo revizijsko službo. Cilj srečanja je ugotoviti, ali je junijski ukaz načelnika Generalštaba SV generalmajorja Alana Gederja o povišanju plač pripadnikom SV dejansko neskladen z zakonom.

Geder je sredi junija sprejel ukaz, ki je na podlagi 59. člena zakona o službi v Slovenski vojski pripadnikom SV dvignil mesečno osnovno bruto plačo (brez dodatkov) za 19 odstotkov. Ukaz je potrdila takratna obrambna ministrica (aktualna pravosodna ministrica) Andreja Katič, ki pa je v zadnjih dneh svojega mandata na ministrstvu za obrambo (Mors) odredila notranjo revizijo tega ukrepa. Notranja revizorka je ugotovila neskladja z zakonom o službi v SV v povezavi z 59. členom, in sicer je po poročanju časnika Dnevnik po njenem mnenju do povišanja plače upravičenih preveč pripadnikov SV.

Novi minister za obrambo Karl Erjavec zadeve minuli teden še ni želel komentirati prav v luči prihajajočega sestanka. “Tam bo tudi revizorka in bomo pregledali, kaj je s to zadevo. Prepričan pa sem, da si tisti pripadniki Slovenske vojske, ki operativno delujejo, prav gotovo zaslužijo teh dodatnih 19 odstotkov. Ali je bil ukaz pravilno izveden ali ne, pa je stvar preučitve. Ko bomo preučili, bomo, če je prišlo do napake, to odpravili, nihče pa ne bo za nazaj kar koli vračal. Moramo pa poskrbeti, da je zadeva za prihodnje pravno čista,” je v četrtek ob robu sejma Sobra odgovoril na vprašanje STA.

Geder je junija svoj ukaz utemeljil s tem, da je Slovenska vojska precej kadrovsko podhranjena, obseg nalog pripadnikov vojske pa se ni spremenil, zaradi česar so obstoječi pripadniki bolj obremenjeni. Plače se po 59. členu zakona o službi v SV niso dvignile edino tistim, ki delujejo v mednarodnem okolju, ki so na izobraževanjih, dolgotrajni bolniški ali daljšem dopustu, in tistim, ki so zaposleni v športni enoti oziroma imajo sklenjene kakšne drugačne pogodbe. Poleg tega je pogoj za prejem dodatka tudi to, da je posameznik v enem mesecu v službi vsaj 56 ur na mesec. Mesečno 19-odstotni dvig plač pomeni okrog 2,3 milijona evrov bruto.

V stalni sestavi SV je trenutno 6691 pripadnikov. Kadrovski načrt vlade za leto 2018 sicer predvideva slabih 700 pripadnikov več, po srednjeročnem obrambnem načrtu, ki je po opozorilih iz SV še vedno veljaven dokument, pa v stalni sestavi SV primanjkuje že čez tisoč pripadnikov. Glede na pomanjkanje vojakov so po Gederjevem mnenju tisti, ki so ostali, pri izpolnjevanju z zakonom predpisanih nalog in dodatnih nalog (varovanje zelene meje, vzdrževanje tehničnih ovir, reševanje v gorah, helikopterska nujna medicinska pomoč, prevoz organov …) podvrženi precej povečanemu obsegu del.

Pristojne službe ministrstva za obrambo zadnja leta aktivno iščejo nove vojake, a poklic, tudi zaradi nizke plače, v trenutnih razmerah za mlade ni privlačen. Poleg tega so pripadniki SV lahko zanimiv kader tudi za gospodarstvo, saj imajo številna uporabna znanja. V SV tudi opozarjajo, da se bo v prihodnjih letih število pripadnikov SV še dodatno zmanjšalo zaradi večjega števila upokojitev. Morebiten umik povišanja izplačil pripadnikom SV bi tako po opozorilih iz vojaških vrst lahko sprožil velike težave, ne izključujejo še večjega števila odhodov.

Erjavec je sicer na Sobri ponovil svojo zavezo, da si bo med drugim prizadeval za več vlaganj v sisteme nacionalne varnosti. Poleg boljšega gmotnega položaja pripadnikov Slovenske vojske bo po njegovem prepričanju treba tudi nadaljevati njeno modernizacijo. “V tem smislu bom napel vse sile, da bom prepričal parlament in vlado, da je treba storiti te korake, ker državljani Slovenije želimo, da bi še naprej živeli v varni državi,” je dodal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine