-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Moralno sprevržena “Playboyeva zajčica” – to je postala Ljubljana pod Jankovićem

Na spletu smo zasledili zapis na blogu, v katerem avtor bloga Anej Sam mesto Ljubljana pod vodstvom spornega župana Jankovića opisuje kot Playboyevo zajčico, pri kateri so moralni bankrot doživele dovčerajšnje moralne avtoritete. Medtem ko je središče mesta postalo kulisa za turiste in razglednice, pa po besedah avtorja bloga prebivalci drugih delov Ljubljane ostajajo pozabljeni. Bodo volivci tudi tokrat pozabili Jankovićeve grehe in razpadajoče mesto ob pogledu na kičasto središče mesta?

Veliko pozornosti so s podporo koruptivnemu ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću nedavno vzbudili nekateri verski dostojanstveniki, kot so Geza Filo, škof Evangeličanske cerkve, Peran Bošković, paroh srbske pravoslavne cerkve (prilastil si je del sredstev, ki sta jih država in MOL namenila gradnji Kulturnega centra Danilo Kiš), Nedžad Grabus, mufti, ter Izidor Pečovnik – Dori, slovenski rimskokatoliški duhovnik. In to kljub temu da Janković kot župan ne deluje le na moralno sprevržen način, pač pa tudi v nasprotju z vsako zdravo pametjo – ponosno namreč podeljuje LGBT-certifikate osnovnim šolam in celo vrtcem z namenom indoktrinacije že najmlajših otrok. Ko pa se združi že znani koruptivni modus operandi z njegovo moralno sprevrženostjo in etično izprijenostjo, pa na svoj račun pridejo številne nevladne organizacije s področja promocije LGBT-načina življenja, kot je Legebitra. S tem si je Janković pričakovano kupil podporo feministk, kot je Barbara Rajgelj – katere osebne projekte, kot je Zavod Open, financira MOL -, in to kljub aferi farmacevtka, v okviru katere je za potešitev svoje spolne sle zlorabil celo mlado mamico z otrokoma, ki ji je grozila izguba strehe nad glavo – v zameno za spolne odnose ji je namreč uredil službo.

 

Ljubljana. Povorka ob zaključku festivala Parada ponosa. (Foto: STA)

Stisk ljudi Janković ne samo izkorišča, pač pa jih tudi povzroča

Dobro so znane stiske ljudi, ki jih je Janković povzročil z mahinacijami pri propadlem projektu Stožice, nekatere so rezultirale celo v samomorih, številni podizvajalci pa po stečaju Grepa še danes ostajajo neplačani. A kljub temu ga je podprla dežurna reševalka stisk iz Zveze prijateljev mladine Anita Ogulin, ki je pojasnila, da “se župan odziva na stiske ljudi, jih pomaga reševati /…/”. To, da je z nasedlimi projekti, kot tudi s stečaji družinskih podjetij spravil v propad številne podjetnike, Ogulinove očitno ne gane. Gotovo pa ima Ogulinova več “posla” na račun obubožanih Ljubljančanov z nizkimi prihodki, ki tudi na obrobjih mesta plačujejo enormne najemnine, Janković pa nepremičninski balon še naprej napihuje s prostorskimi načrti in drugimi vzvodi, kar efektivno pomeni, da je z gradbenimi projekti nemogoče zaslužiti, če niste županov prijatelj.

Propadli kompleks Stožice (Foto: Nova24TV)

Kakšno ponižanje etosa

Goran Popović in Janez Stanovnik podpišeta trditev, da “je Janković dal mestu dušo” oziroma da je “postal duša Ljubljane”. Janez Kocijančič zapiše, da je “Zoran idealen župan”, Tone Fornezzi – Tof pa, da je “Janković naredil Ljubljano”. Za Gorana Dragića je Janković “najboljši župan na svetu”. Avtor bloga Anej Sam je nad tem naravnost zgrožen in doda, da “ko človek pomisli, da v tem okuženem ozračju denarnih preigravanj ne more biti več nižjega, nas igralka Saša Pavček opozori na Jankovićev spoštljiv in vzoren odnos do umetnosti, kulture …”. Besedilo je zaključeno s Flaubertovim citatom: “Edino, kar se v družbi ni sprostituiralo, so prostitutke.”

J. Ž.

Zadnje novice

Sorodne vsebine