3.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Montirani sodni proces proti dr. Milku Noviču ima že stranske posledice: Vilija Kovačiča toži sodnica Špela Koleta, ki je Noviča na prvem sojenju obsodila zaradi umora

Kot kaže, se v povezavi s sojenjem dr. Milku Noviču obeta še en bizaren sodni proces. Kot so sporočili, se bo v petek, 25. januarja 2019, ob 12. uri na Malem trgu 6 v Ljubljani začelo sojenje aktivnemu državljanu Viliju Kovačiču. Toži ga sodnica Špela Koleta, in sicer zaradi razžalitve.

 

“Pristaši vladavine prava pričakujemo, da se boste predstavniki četrte veje oblasti, ki mora biti nadzornik(!) institucij države in opozicija vladajočim, udeležili pomembnega dogodka in o njem poročali. Gre za Slovenijo!” je v sporočilu za javnost zapisala Iva Pavlin Žurman. Kot je spomnila, je pri sojenju in obsodbi dr. Milka Noviča sodnica mag. Špela Koleta storila “vrsto strokovnih napak (kasneje je to potrdilo tudi Vrhovno sodišče), ki smo jih prepoznali tudi pravni laiki (zainteresirana javnost), ki smo sojenje redno spremljali, ker si prizadevamo in tudi zahtevamo uveljavitev vladavine prava v Sloveniji!”. “Utemeljitev Novičeve krivde-obsodbe je sodnica, 13. aprila 2017, začela z naštevanjem Novičevih osebnostnih lastnosti, kar je sprevrženo dejanje, saj npr. izraz ‘konfliktna oseba’ (v resnici oseba, ki kritično ocenjuje okolico, njena dejanja) še ni dokaz, da je nekdo morilec. Taki ‘dokazi’ veljajo v totalitarnih sistemih! Zato smo prisotni na sojenju reagirali popolnoma v skladu z etiko in moralo, ko smo sodnico Špelo Koleta (v sodni dvorani) javno in glasno označili (‘oblatili’) z različnimi izrazi (in bili nato odstranjeni iz dvorane), saj ščitimo človekove pravice in svoboščine posameznika proti oblasti države (na sojenju jo zastopa tožilstvo). Zato sodnica Koleta nima nobenega argumenta za tožbo proti g. Viliju Kovačiču,” je zapisala Pavlin Žurmanova. 

Čeprav sta nemški balistik in kemičarka glede ostankov strelnih delcev menila, enako kot oba izvedenca obrambe, Maštruka (balistik) in dr. Čeh (kemik), da so gre za ostanke delcev različnih vrst streliva, je sodnica Koleta v obsodilni sodbi upoštevala le mnenje Franca Sabliča, izvedenca sodišča (prvo mnenje je kot privatnik napisal še kot uslužbenec NFL v sklopu policije, ki sodeluje s tožilstvom, stranko v postopku!). Sodnica je kršila sodno pravilo (zakon) »brez sence utemeljenega dvoma« in je Noviča obsodila za umor Jamnika na 25 let. Obsodba je bila nerazumna tudi, ker NFL sploh ni imel akreditacije za analizo GSR delcev (Sablič je lažno trdil nasprotno), na kar je obramba ves čas opozarjala, sodnica pa opozorila ni upoštevala, je še opozorila Iva Pavlin Žurman.

Kot je znano, je bila sodba, ki jo je izrekla Špela Koleta, razveljavljena, a očitno se ni sprijaznila s kritikami na svoj račun, zato je vložila tožbo proti Viliju Kovačiču. Še ena sodna farsa torej, ki kaže na to, da so očitno tudi sodniki, ki sodijo po navodilu mafije, nedotakljivi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine