5.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Montažna bolnišnica za bolnike s covidom v UKC Maribor bo postavljena v treh mesecih

Montažni objekt za bolnike s covidom-19 v UKC Maribor bodo začeli graditi najkasneje v roku enega meseca, gradnja pa naj bi se zaključila v treh mesecih. “Izgradnja takšnega objekta je nujno potrebna, ker bomo na ta način sprostili kapacitete znotraj ustanove za ostale bolnike,” pravi strokovni direktor Matjaž Vogrin.

“Tudi ti so v času epidemije prikrajšani in moramo nujno poskrbeti tudi zanje,” je Vogrin še povedal v današnji izjavi za medije.

Novi objekt bodo zgradili na parkirišču ob stavbi oddelka za onkologijo. “Gre za hitromontažni objekt, ki bo namenjen pacientom s covidom-19 v okviru drugega vala in potencialnega tretjega vala epidemije, ki ga pričakujemo v januarju, februarju, verjetno tudi marcu. V tem objektu bodo nastanjeni pacienti z akutno covidno boleznijo, pa tudi tisti, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo,” je pojasnil.

Kot izhaja iz sredinega sklepa vlade, bo šlo za objekt v velikosti 1360 kvadratnih metrov, kamor bi lahko namestili do 24 akutnih bolnikov s covidom-19 in do šest bolnikov z najtežjo obliko te bolezni, ki potrebujejo mehansko predihavanje.

Po zaključku epidemije bodo lahko objekt uporabili za delovanje oddelka za infekcijske bolezni in vročična stanja, saj je v letih 2023-2025 predvidena rušitev njegove sedanje, dotrajane stavbe in izgradnja nove. V končni fazi bi objekt lahko uporabili tudi za potrebe oddelka za onkologijo, ki se že sedaj sooča z vse večjimi potrebami po dodatnih bolniških posteljah.

Vogrin je poudaril, da bodo dodatne postelje potrebne že takoj po izteku trenutne epidemije. “V času t.i. latentne faze bo potrebno zelo intenzivirati delo z necovidnimi bolniki, ki so v tem času gotovo prikrajšani. Treba bo skrajšati čakalne dobe, zato je takšen objekt nujno potreben,” je dejal.

Drugih možnosti za zagotovitev dodatnih prostorov covidne bolnike znotraj Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor po navedbah vodstva ni, saj so doslej že izkoristili vse možne prostorske in organizacijske preureditve. Če ne bi šli v ta projekt, bi jim lahko v primeru poslabšanja epidemiološke slike v regiji zmanjkalo prostora za bolnike, ki nujno potrebujejo bolnišnično zdravljenje, bodisi bolnike s covidom-19 bodisi tiste z drugimi akutnimi stanji, so opozorili.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v UKC Maribor se po besedah Vogrina ves čas giblje na zgornjem robu njihovih zmogljivosti. Trenutno zdravijo 201 covidnega bolnika, od tega 40 na intenzivnih oddelkih.

Se pa znižuje število odsotnih zaposlenih zaradi okužbe z novim koronavirusom, karantene, tveganih stikov ali varstva otrok. Medtem ko je še prejšnji teden iz teh razlogov manjkalo okoli 300 zaposlenih, je takšnih zdaj 235, med njimi 47 zdravnikov in 104 delavci zdravstvene nege.

Zaradi epidemije je sicer okrnjeno delo vseh oddelkov. Na oddelku za kardiokirurgijo po besedah predstojnika Mihe Antoniča opravljajo operacije le s polovično zmogljivostjo. “Vzrok je v pomanjkanju intenzivnih postelj in kadra, ki je prerazporejen na covidne oddelke. Operiramo najbolj nujne bolnike, ki jih razvrščamo po nujnosti,” je pojasnil.

Ob tem so se povezali s kolegi v UKC Ljubljana in si medsebojno pomagajo. “Vsi pa si želimo, da bi se razmere umirile in bi lahko znova začeli normalno delati. Ker čakalne dobe, ki so bile že prej nedopustno dolge, so se še dodatno podaljšale,” je dodal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine