21.2 C
Ljubljana
petek, 21 junija, 2024

Močno okrepljena SDS: pridružili so se ji številni novi člani

V nekaj tednih se je stranki SDS pridružilo več kot 1000 novih članic in članov.

Predsednik SDS Janez Janša je nagovor na sprejemu novih članic in članov začel z besedami, da se nas je v zadnjem mesecu in nekaj dneh prvič odkar imamo navado, da vse, ki izpolnijo pristopno izjavo SDS, tudi osebno povabimo na sprejem, nabralo toliko, da v našo največjo dvorano ne moremo, zato smo se zbrali v tem parku. Prisrčno se je zahvalil vsem, ki so prišli.

Tretjega junija so bile volitve, na katerih je SDS dobila daleč največjo podporo med vsemi strankami in vseh glasov smo izjemno veseli. »Še bolj pa smo veseli vas. Volitve pridejo in gredo. Skoraj vsako leto so kakšne volitve. Člani, ki pridete in delate za dobro Slovenije v okviru SDS, pa ostajate, ostajamo in zaradi tega je SDS že dolgo časa edina stranka, ki ima podporo med ljudmi, ki je večja od ene desetine in ki obstaja več kot en mandat,« je poudaril predsednik SDS Janez Janša in ob tem hudomušno pripomnil, da je v Sloveniji s strankami tako, kot je bilo po osamosvojitvi s podjetji. Vsak dan se je kakšno ustanovilo in v naslednjem letu že propadlo. Naredijo stranko, jo napihnejo, razglasijo za rešitelja Evrope, malodane sveta in človeške civilizacije. V naslednjem mandatu pa jih praktično ni več ali pa jih je petkrat manj.

»Hvala, da ste v tej veliki izbiri list in strank, na zadnjih volitvah je bilo kar 25 strank in strančic, našli zrno, ki ga v tej ponudbi predstavlja SDS,« je dejal Janez Janša in naredil kratek zgodovinski oris. SDS smo stranka Franceta Tomšiča, Jožeta Pučnika, predvsem pa smo stranka slovenske pomladi. Nastali smo takrat, ko je slovenski narod zbral dovolj poguma za spremembe, ko smo iz naroda postali nacija z lastno državo. Dr. Jože Pučnik je bil predsednik koalicije Demos, ki je Slovenijo osamosvojila in predstavljala politični steber tega svetega časa v zgodovini Slovencev. SDS je od samega začeta stranka, ki dela za Slovenijo. SDS smo stranka, ki na prvo mesto postavlja Slovenijo in slovenskega človeka in to bomo delali tudi v prihodnje. Smo stranka, ki je v vsej tej skoraj 30 letni zgodovini orala ledino, stranka, ki je bila z dr. Jožetom Pučnikom v sami konici prizadevanj za demokratizacijo in suverenost Slovenije. Smo edina stranka v Sloveniji, ki vrsti v tem času številne zmage na vseh možnih volitvah.

»Do teh volitev sedaj junija so govorili ‘saj SDS je zmagala samo enkrat, drugače pa skoz izgublja volitve’. SDS je najprej v okviru Demosa zmagala že na prvih volitvah. Dr. Jože Pučnik, predsednik naše stranke, je vodil koalicijo, ki je zmagala na najpomembnejših volitvah v zgodovini te države in zaradi tiste zmage državo sploh imamo,« je na uspeh spomnil predsednik SDS in nadaljeval, da smo Slovenci trikrat volili na evropskih volitvah, na katerih smo dvakrat zmagali, enkrat smo bili drugi. Zmagali smo tudi na zadnjih treh lokalnih volitvah zaporedoma leta 2006, 2010 in 2014, čeprav leta 2014 v zelo težkih razmerah. In na lokalnih volitvah nameravamo zmagati tudi letos novembra!« je napovedal Janša.

Zbranim se je zahvalil, da so naše vrste okrepili v ravno pravem času, saj lokalne volitve ne bodo zgolj eno bojišče, lokalne volitve so množica bojišč za naklonjenost volivcev, saj imamo kar 212 občin. To pomeni, da moramo predlagati nekaj tisoč kandidatov za občinske in mestne svete, potem potrebujemo še nekaj tisoč članic in članov za volilne odbore. Za kampanjo za županske kandidate rabimo še večjo aktivacijo, kot smo jo imeli za volitve 3. junija.

»Te so za nami. SDS je zmagala v 75 od 88 volilnih okrajev. Če bi imeli volilni sistem, kot ga imajo v Veliki Britaniji, Avstraliji ali Novi Zelandiji, bi imeli danes v slovenskem parlamentu 75 poslank in poslancev,« je pojasnil predsednik SDS. Naredil je še nekaj primerjav. Če bi denimo imeli volilni sistem, kot ga imajo na Madžarskem ali v številnih drugih evropskih državah, kjer polovico poslancev volijo po večinskem, polovico po proporcionalnem volilnem sistemu, bi imeli absolutno večino. Tudi če bi imeli proporcionalni sistem, kot ga ima Grčija ali pa še mnoge druge države, kjer prva stranka dobi bonuse ali pa večji del ostankov od tistih, ki se ne uvrstijo v parlament, bi imeli blizu 40 mandatov. Ampak v Sloveniji imamo proporcionalni volilni sistem, ki je izkrivljen. Da si izvoljen na listi majhne stranke, potrebuješ bistveno manj glasov, kot pa da si izvoljen na listi večje stranke. Janez Janša je prepričan, da nam tega niso zapisali v ustavo slučajno.

»To se je zapisalo zaradi tega, da se lažje iz ozadja obvladuje katerokoli koalicijo, ker ni treba, da obvladujejo največjo stranko, dovolj je, da strici obvladujejo eno ali pa dve manjši stranki, ki sta jeziček na tehnici, ki lahko katerokoli koalicijo poruši,« pravi Janša. Zaradi vsega tega je Slovenija država z nestabilnim političnim sistemom, čeprav smo prvotno v ustavo zapisali nemški sistem, ki je ustavni sistem politične stabilnosti. »Z volilnim sistemom, ki je bil leta 2000 dodan v ustavo, se je ta stabilnost porušila in zdaj gremo iz predčasnih volitev v predčasne volitve. Pa tudi če volitev ni, takšne sestave koalicij zagotavljajo garancijo za to, da bo stvar razpadla pred začetkom mandata,« je še dodal Janša.

Spomnimo, da je SDS edina stranka, ki je uspela sestaviti koalicijo, ki je v enaki sestavi zdržala od začetka do konca mandata, to je bil mandat 2004-2008. Predsednik te vlade je bil Janez Janša in z rezultati tega mandata se noben drug mandat ne more primerjati, kdorkoli primerja dejstva in številke, mu je to jasno. Predsednik SDS opozarja še na en problem javnega prostora v Sloveniji. To je, da se zelo malokrat primerjajo dejstva, običajno se skuša ta prostor zapolniti z ideologijo ali s plevami in potem se razpravlja o vsem mogočem, ne pa o tistem, od česar je dejansko odvisno, kako živimo.
Volitve 3. junija so za nami. Predsednik SDS zatrjuje, da naš cilj po volitvah ostaja enak, kot je bil pred volitvami. Cilj SDS je, da dela za dobro Slovenije. V SDS se združujemo, da bomo v Sloveniji bolje živeli, da bo Slovenija bolj spoštovana v svetu, kar prinaša tudi materialne koristi. Delamo za to, da se bomo v Sloveniji bolje razumeli, delamo za to, da bomo združevali tisto najboljše, kar obstaja v slovenskem narodu.

Janez Janša je nagovor stopnjeval s pogledi na sestavo nove vlade: »SDS bo vedno postavljala Slovenijo in slovenskega človeka na prvo mesto. In v skladu s temi principi bomo poskušali oblikovati tudi prihodnjo slovensko vlado. Se pravi edini kriterij za koalicijo, ki jo bomo skušali sestaviti, je, da so v njej stranke, ki bodo delale za dobro Slovenije, ki bodo na prvo mesto postavljale slovenskega človeka in Slovenijo, kajti dolžnost vlade vsake države je, da poskrbi za svoje državljane. Druge države imajo svoje vlade zato, da poskrbijo za njih, Slovenija pa ima vlado zato, da poskrbi za nas. Tako je po ustavi, tako je po naravnih zakonih.«

Janez Janša je nadaljeval, da tudi v tem povolilnem času srečujemo vsa mogoča zamegljevanja. Na to se v SDS ne oziramo. Slovenija je nastala v času, ko je Evropo zajel val sprememb, ko je veter sprememb pihal tudi čez vzhodno in srednjo Evropo. Nekaj podobnega se dogaja tudi danes. Ne samo v Sloveniji ampak nasploh v severnoatlantskem prostoru.

»Ljudje se enostavno upirajo, da se jim vsiljuje kot vrednota nekaj, kar to ni, da se jih prepričuje, da so vsi bedaki, da tisto, kar se zdi normalno, pravzaprav ni normalno. Da je nad to normalnostjo prevladala neka politična korektnost, kjer če je nekaj črno, temu ne smeš reči, da je črno, ampak da je kvečjemu malo čudne barve. Skratka, ta čas se končuje,« je prepričan Janez Janša, ki dodaja, da se to ne odraža samo v številnih intelektualnih naporih, knjigah in tako naprej, ki izhajajo na to temo, ampak se najbolj konkretno to odraža v rezultatih volitev.

»Poglejte rezultate zadnjih volitev v državah okrog nas, boste videli, da smo se Slovenci 3. junija malo z zamudo vsaj z enim korakom približali neki normalnosti, ki sicer prihaja v ospredje v celotni Evropi in v prihodnjih letih bo ta proces še bistveno hitrejši. Tudi če v tem poskusu ne uspemo sestaviti koalicije, ki bo Slovenijo postavila na prvo mesto, bo to uspelo pač v naslednjem poskusu in to kmalu,« napoveduje predsednik SDS.

Ob zaključku je še enkrat poudaril da smo še bolj kot glasov, ki smo jih dobili veliko, veseli pristopnih izjav prisotnih novih članic in članov. » Računamo na vas na lokalnih volitvah, na prihodnjih državnozborskih volitvah, predvsem pa pri tem, da kjerkoli delamo in živimo, vnašamo več veselja do življenja in optimizma v Slovenijo, vero v to, da se Slovenijo da spremeniti, če se le malo potrudimo.

»Slovenci smo velikokrat taki, da čakamo, kaj bo naredil sosed in se potem spravimo na noge. Bodimo mi ta sosed, ki se bo prvi spravil na noge in verjemite, da vam bo še marsikdo sledil. Hvala vam še enkrat in dobrodošli v SDS, stranki, ki ji gre za stvar, za Slovenijo in ki bo vedno delala za Slovenijo in slovenskega človeka,« je nagovoril strnil predsednik SDS Janez Janša.

Zbrane nove članice in člane je nagovoril tudi generalni sekretar SDS Janez Mežan. Čestital jim je, da so izbrali pravo stranko, stranko, ki ima preko 20.000 članov. »Številka kaže na to, da smo lahko ponosni na vse vas, ki ste pomagali k tako veličastni zmagi naše stranke,« je dejal in dodal, da se je Slovenija obarvala v rumeno, v čast in ponos nas je, da smo zmagali v veliki večini volilnih okrajev. Poudaril je, da so se včlanili v stranko, ki zagovarja tradicionalne vrednote, pravičnost, domoljubje, ima pa tudi program in ljudi, s katerimi lahko sestavi vlado. Zbrane je povabil, da se aktivno priključijo k delu stranke v svojih lokalnih odborih.

V imenu Ženskega odbora SDS je prisotne nagovorila predsednica Sveta ŽO SDS Ksenija Sever. Izpostavila je poudarek iz resolucije, ki so jo ženske sprejele na svojem lanskem kongresu, govori pa o tem, da kar je dobro za družino, je dobro tudi za državo: »V družini si vsakdo zasluži najprej svoje ime, materin jezik, toplo besedo, ljubezen, blagostanje in nenazadnje korenine, kamor se vedno vračamo. Če to prenesemo na državo, se nam ni treba bati za naš obstoj in identiteto.« Vse je tudi prijazno povabila na tradicionalni dogodek Ženskega odbora Družinski dan SDS, ki bo prvo nedeljo v septembru.

Pomemben del SDS je tudi naš podmladek. V njegovem imenu je zbrane nagovoril predsednik SDM in poslanec Žan Mahnič. Spomnil je, da so mladi na kongresu pripravili program s konkretnimi točkami, kako izboljšati stanje na področju mladinske problematike, izobraževalni sistem povezati s trgom dela, dvigniti participacijo med mladimi, da bodo verjeli v politiko: »Samo na ta način, ko bodo videli, da za ljudi dejansko nekaj naredimo, da bodo po štirih letih lahko rekli, saj oni so pa za nas res nekaj naredili, bomo lahko dvignili volilno udeležbo, predvsem med mladimi.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine