13.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Močan veter podira drevesa, poplavljajo nekateri vodotoki

Ob premikanju vremenske fronte čez Slovenijo trenutno po državi težave povzročajo predvsem močan veter in nekateri narasli vodotoki. Zaradi podrtega drevja je zaprtih več cest, nekatere ceste so poplavljene, tudi ponekod na avstrijski strani meje so popolne zapore cest. Skladno z napovedmi narašča pretok Drave, izdano je rdeče hidrološko opozorilo.

 

Po podatkih oddelka za hidrološko napoved Agencije RS za okolje (Arso) je za to noč in danes dopoldne izdano opozorilo najvišje, rdeče stopnje za porečje reke Drave v zgornjem in spodnjem toku. Napovedano je, da bo Drava danes vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu.

Trenutno pa težave po državi povzročajo predvsem podrta drevesa, poplavljanje meteorne vode in narasli vodotoki. Po podatki, ki jih na Upravo RS za zaščito in reševanje javljajo prizadeti, je to noč največ težav na območju Koroške, Gorenjske in Primorske.

Gasilci in druge pristojne službe odstranjujejo podrta drevesa na območju Prevalj, Raven na Koroškem, Podvelke, Slovenj Gradca in Laškega. Poplavljajo vodotoki na območju Naklega, Preddvora, Radovljice, Solčave in Ilirske Bistrice. Z meteornimi vodami pa se spopadajo na območju Škofje Loke in Postojne.

Po podatki prometno-informacijskega centra so zaradi podrtega drevja zaprte ceste čez Vršič, cesta Bohinjska Bistrica-Jezero pri Ribčevem Lazu, cesta Predel-Bovec med Predelom in Strmcem ter cesta Jesenice-Kranjska Gora na odseku Belca-Gozd Martuljek. Zaradi poplavljenega cestišča pa je pri Mali Bukovici zaprta cesta Ilirska Bistrica-Jelšane, prav tako cesta Krnica-Radovna-Mojstrana.

Zaradi vetroloma in poplav so zaprte cesta čez prelaz Ljubelj, od predora naprej proti Avstriji. Prav tako je že od ponedeljka zvečer zaprt prehod Vič, cesta Dravograd-Vič je prevozna le za lokalni promet. Na Koroškem je zaprt tudi prehod Libeliče. Zaradi sklanega podora je zaprta tudi cesta na Mangart.

Še vedno na izpostavljenih delih obale poplavlja morje. Po napovedih hidrologov bo poplavni dogodek ob morju trajal predvidoma še do 3. ure.

Do jutra bo veter povsod oslabel, vendar ne bo ponehal. Čez dan bo še vetrovno, hitrost vetra pa naj ne bi presegala opozorilne vrednosti. Po napovedih vremenoslovcev bodo tudi padavine do jutra večinoma ponehale, zjutraj bo deževalo le ponekod v zahodni in južni Sloveniji.

Je pa skladno z napovedmi začel hitreje naraščati pretok reke Drave. Na meji z Avstrijo je nekaj po 2. uri znašal 1268 kubičnih metrov na sekundo. V jutranjih urah hidrologi pričakujejo pretok med 1800 in 2000 kubičnih metrov na sekundo, pretok pa bo čez dan dosegel konico med 2000 in 2200 kubičnimi metri na sekundo. Lokalni dotoki vzdolž celotnega toka Drave v Sloveniji bodo znašali med 100 in 200 kubičnimi metri na sekundo, kar skupno pomeni, da bo Drava danes vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu.

V naslednjih urah bo v srednjem in spodnjem toku še nekoliko narasla in poplavljala tudi reka Reka. Hitro in močno je narasla in poplavila tudi Tržiška Bistrica, razlivajo pa se tudi posamezne druge reke v porečju zgornje Save. Reka Sava bo ponoči narasla in se razlivala tudi v srednjem toku, opozarjajo hidrologi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine