11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

MNZ pred evropskimi volitvami poziva državljane drugih članic EU k vpisu v volilni imenik

Notranje ministrstvo je danes pozvalo državljane drugih članic Evropske unije, ki prebivajo v Sloveniji in želijo glasovati na majskih volitvah v Evropski parlament, da čim prej oddajo zahtevo za vpis v evidenco volilne pravice. Ob tem so spomnili Slovence v drugih članicah EU, da se lahko prijavijo v volilni imenik države, kjer prebivajo.

 

Državljani drugih držav EU, ki imajo v Sloveniji prijavljeno prebivališče, imajo v Sloveniji pravico sodelovati na volitvah v Evropski parlament, če jim ni bila odvzeta volilna pravica in če so vpisani v evidenco volilne pravice. MNZ zato poziva državljane drugih članic EU, naj čim prej podajo zahtevo za vpis v evidenco, saj bodo volilne imenike za glasovanje izdelali s stanjem v evidenci volilne pravice na dan 10. maja.

Zahtevo za vpis v evidenco lahko tuji državljani med drugim najdejo na spletni strani ministrstva, ki bo o tem posameznike obveščalo tudi individualno. Ministrstvo bo po vložitvi zahteve to obravnavalo in obvestilo vlagatelja. Po vpisu v volilni imenik v Sloveniji tuji državljan ne more voliti v svoji matični državi.

Na volitvah v Evropski parlament je bilo sicer v letu 2009 v volilni imenik v Sloveniji vpisanih 82, na volitvah v letu 2014 pa 668 državljanov drugih članic EU.

Pogoje za vpis v splošni volilni imenik v Sloveniji je na dan 25. februarja izpolnjevalo 495 tujcev, ki jim ponovne zahteve za vpis v evidenco ni treba podati. Ne glede na navedeno se bo zanje ponovno preverjal obstoj volilne pravice v matični državi.

V Sloveniji trenutni živi več kot 21.000 državljanov drugih držav članic, ki imajo prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče ter bodo na dan evropskih volitev, 26. maja, stari najmanj 18 let. V statistiko so ob negotovosti brexita všteti tudi državljani Združenega kraljestva.

Glede na podatke ministrstva je skoraj polovica tujih državljanov s pravico do volitev s Hrvaške, in sicer 9951. Po številčnosti sledijo Bolgari (3573) in Italijani (2386). Iz Združenega kraljestva v Sloveniji sicer živi 559 oseb, od tega 204 s stalnim prebivališčem.

Tujci, ki se bodo prijavili v slovenski volilni register, bodo tako lahko glasovali za slovenske predstavnike v Evropskem parlamentu, ne pa za evropske poslance iz svoje države. Enako velja za Slovence, ki so v volilne imenike vpisani v drugih članicah EU, kjer prebivajo. Ti namreč ne bodo odločali o slovenskih evroposlancih.

Na ministrstvu so tako še spomnili slovenske državljane, ki bivajo v drugih članicah EU, da imajo prav tako pravico voliti poslanca v Evropski parlament. Če želijo voliti v državi, kjer prebivajo, pa lahko zahtevajo vpis v volilni imenik tamkajšnje države, hkrati pa se zanje izvede izbris iz evidence volilne pravice v Sloveniji. V tem primeru zahtevo posredujejo v obravnavo pristojnemu organu v državi članici prebivanja, ki izvede preverjanje obstoja volilne pravice v Sloveniji.

Na dan 25. februar je imelo 2092 državljanov Slovenije, ki imajo volilno pravico, že uveljavljeno možnost, da na volitvah v Evropski parlament glasujejo v drugi državi članici, zato jih Slovenija v volilne imenike ne bo vpisala, niti zanje ne bo izdala volilnih kart za glasovanje po pošti iz tujine.

Zadnje novice

Sorodne vsebine