24.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Evropska poslanka Romana Tomc: Mladi so naša prihodnost in potencial

Evropska poslanka Romana Tomc je danes v Hiši Evropske unije sodelovala v izobraževalnem projektu Šole ambasadorke Evropskega parlamenta in Evrošole 2019 – 2020, kjer je ocenjevala 4. debatno tekmovanje dijakov na temo zaposlovanja mladih.

V uvodnem nagovoru je poudarila, da jo vedno veseli priti v družbo mladih. Predstavila je svoje delo v Evropskem parlamentu in dodala, da kot poslanka sodeluje z vsemi političnimi skupinami, da pridejo do najboljših skupnih političnih odločitev. »Prav je, da sklepamo kompromise, da iščemo skupne rešitve, saj je treba upoštevati vse, kajti ljudje smo različni. Poslanci smo izvoljeni od ljudi, zastopamo različne interese, poglede na razvoj Evrope,« je dejala Tomčeva. Po njenem mnenju je treba iskati rešitev, ki je sprejemljiva za vse in ob tem izrazila veselje, da so poslanci skoraj vedno enotni na področju mladih. »V vseh političnih skupinah podpiramo okolje, ki je namenjeno mladim,« je še dodala.

Dijakom je Tomčeva povedala, da je bila sama v preteklem mandatnem obdobju zelo dejavna na področju zaposlovanja mladih, saj je in še vedno deluje v Odboru za zaposlovanje in socialne zadeve. Dejala je, da je bila situacija zaposlovanja mladih pred petimi leti bistveno drugačna, kot je danes. »Situacija je bila zelo kritična, vendar je Evropa to prepoznala, zato so v evropskem proračunu namenili ogromno sredstev za zaposlovanje mladih in odpravo velike stopnje brezposelnosti,« je Tomčeva pojasnila. Po njenem mnenju še vedno obstaja veliko neskladja na trgu dela, kjer bi delodajalci zaposlili mlade, pa vendar nimajo ustreznih profilov. »Poklici prihodnosti bodo drugačni, kot jih imamo danes. Z analizami je bilo ugotovljeno, da najmanj 6 poklicev, ki jih danes poznamo, čez 20 let več ne bo,« je poudarila evropska poslanka. Ob tem je razložila, da bodo novi poklici predvsem povezani z digitalizacijo in napredkom.

Izpostavila je še težavo, s katero se soočajo države Vzhodne Evrope, t. i. brain drain oz. beg možganov, ko mladi odhajajo iz držav, vendar se vanjo ne vračajo več. »Samo v Sloveniji je v preteklem letu, po podatkih Statističnega urada RS, odšlo okoli 7000 mladih,« je nadaljevala Tomčeva.

Dijakom je nato zaželela uspešno tekmovanje, jim poudarila, da so mladi naša prihodnost in tisti, ki predstavljajo potencial, da nas bodo drugi lahko občudovali. Evropska poslanka je zatem pričela z ocenjevanjem debat kot članica strokovne žirije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine