11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

(MISEL ZA GOSPODOV DAN) “Ta je moj ljubljeni Sin, njega poslušajte!”

Piše: Blagovest.si

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 9,2-10): Tisti čas je Jezus vzel Petra, Jakoba in Janeza in jih same zase peljal na visoko goro. Vpričo njih se je spreménil. Njegova oblačila so postala bleščeča, nadvse bela, da jih tako ne more pobeliti noben belivec na svetu. In prikazal se jim je Elija z Mojzesom in pogovarjala sta se z Jezusom. Oglásil se je Peter in rekel Jezusu: »Učitelj, dobro je, da smo tukaj. Postavimo tri šotore: tebi enega, Mojzesu enega in Eliju enega.« Ni namreč vedel, kaj bi rekel, kajti zelo so se prestrašili. Narédil se je oblak in jih obsenčil. In iz oblaka se je zaslišal glas: »Ta je moj ljubljeni Sin, njega poslušajte!« Ko so se hitro ozrli naokrog, niso videli nikogar več razen Jezusa samega, ki je bil z njimi. In medtem ko so šli z gore, jim je naróčil, naj nikomur ne pripovedujejo tega, kar so videli, dokler Sin človekov ne vstane od mrtvih. To besedo so ohranili zase in se med seboj spraševali, kaj pomeni vstati od mrtvih.

Verjetno nam je že poznan praznik Jezusovega spremenjenja na gori, ki ga praznujemo 6. avgusta. Vendar pa je ta dogodek vedno umeščen tudi v postni čas. Spremenjenje na gori je namreč dogodek, kateremu niso bili priče dvanajsteri, ampak samo trojica apostolov, ki jih je Jezus vzel s seboj še dvakrat: pri ozdravljenju Jairove hčere ter ob trpljenju v vrtu Getsemani. Vsakič je trojica izbranih apostolov ista: poleg Simona Petra tudi oba Zebedejeva sinova, namreč Jakob in Janez.

Kaj je ta trojica videla na gori v zelo zgodnjih jutranjih urah? Jezusa so poznali kot človeka, videli so njegove čudeže, sprejemali njegovo učenje. Toda nekako niso še mogli s srcem sprejeti vsega, kar jim je Jezus povedal. Njegova identiteta jim je bila še vedno skrivnostna. Spremenjenje pa je bilo jasen dokaz, da je Jezus res prišel iz nebes, da je Bog, ki se je učlovečil. Trojica apostolov ga je videla v poveličanem stanju. V teh trenutkih se prebudi kombinacija strahu in privlačnosti, kar kažejo tudi Petrove besede. To, kar so videli, je bilo nadnaravno.

Več TUKAJ. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine