3.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

(MISEL ZA GOSPODOV DAN) Sol zemlje in luč sveta

Piše: Blagovest

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 5,13-16): Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Vi ste sol zemlje. Če pa se sol pokvari, s čim naj se solí? Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo. Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik, temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši. Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.«

Morda se “sol zemlje” in “luč sveta” slišita nekoliko znano. Pred mesecem dni so k poslednjemu počitku položili papeža Benedikta XVI., ki je bil znan po številnih knjigah še pred izvolitvijo za papeža. Med njimi sta tudi dva velika intervjuja v obliki knjige, ki nosita prav ti dve podobi iz Jezusovega govora na gori. Namreč “Sol zemlje”, ki je izšla že sredi devetdesetih, in kmalu po Ratzingerjevi izvolitvi za papeža še “Luč sveta”.

Jezusov govor na gori, ki se je začel z blagri, se nadaljuje z Jezusovimi konkretnimi podobami Božjega kraljestva. Kot poudarjamo: Jezus je tu zelo konkreten, uporablja podobe iz vsakdanjega življenja. Pravzaprav se zdi nenavadno, da množice, ki ga poslušajo, Jezus tako rekoč že ob začetku javnega delovanja nekako povzdigne, jih motivira. Kajti tisti, ki bodo sprejeli nauk, bodo za ta svet čisto zares sol zemlje in luč sveta.

Pustimo ob strani vse zdravstvene razprave o morebitni škodljivosti soli. Slednja je bila že od pradavnine zelo cenjena dobrina, dostopna pa ali iz morja ali pa iz rudnika (po tej soli je bil denimo znan Salzburg, od tod tudi ime mesta, ki je sedež praškofije velikega dela slovenskega ozemlja). V času, ko še ni bilo hladilnih naprav, so z njo preprečevali razkroj mesa, rib in ostalih pokvarljivih živil. Dandanes jo poznamo – če odmislimo zimsko soljenje cest v boju proti zmrzali – bolj kot osnovno živilo, ki jedem daje tisti pravi okus. In za to je potreben le ščepec soli. Če smo torej kristjani res pravi Jezusovi učenci, dajemo temu svetu tisti pravi okus in preprečujemo razkroj družbe, kar je v sedanjem času še posebej pomembno. Zato bi bilo zelo nevarno, če bi se sol pokvarila in ne bi bilo ničesar več, s čimer bi se solilo. Pokvarjena sol, ki je morda le videti kot sol, dejansko pa je brez prave funkcije in brez okusa, ni vredna za drugo, kot da se jo zavrže.

Več https://blagovest.si/aktualno/misel-za-gospodov-dan-sol-zemlje-in-luc-sveta/

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine