4.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

(MISEL ZA GOSPODOV DAN) Gospod prihaja, pojdite mu naproti s prižganimi svetilkami!

Piše: Blagovest.si

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 25,1-13): Tisti čas je Jezus povedal svojim učencem tole priliko: »Nebeško kraljestvo bo podobno desetim devicam, ki so vzele svoje svetilke in šle ženinu naproti. Pet izmed njih je bilo nespametnih in pet preudarnih. Nespametne so vzele svoje svetilke, niso pa s seboj vzele olja. Preudarne pa so s svetilkami vred vzele v posodicah olje. Ker se je ženin mudil, so vse podremale in zaspale.

Opolnoči pa je nastalo vpitje: ›Glejte, ženin! Pojdite mu naproti!‹ Tedaj so vse device vstale in pripravile svoje svetilke. Nespametne so rekle preudarnim: ›Dajte nam svojega olja, ker naše svetilke ugašajo!‹ Toda preudarne so odvrnile: ›Verjetno ga ne bo dovolj za nas in vas. Pojdite raje k prodajalcem in si ga kupite!‹ Medtem ko so šle kupovat, pa je prišel ženin, in tiste, ki so bile pripravljene, so šle z njim na svatbo in vrata so se zaprla. Pozneje so prišle še druge device in govorile: ›Gospod, gospod, odpri nam!‹ On pa je odgovóril: ›Resnično, povem vam: Ne poznam vas!‹ Bodite torej budni, ker ne veste ne dneva ne ure!«

Ker se cerkveno leto nagiba h koncu, ne preseneča, da je tudi božja beseda usmerjena k Jezusovim govorom o poslednjih rečeh. Primerjava z devicami, ki pričakujejo ženina, da gredo z njim na svatbo, je pravzaprav zelo posrečena podoba našega pričakovanja Božjega kraljestva. Marsikdo bo pomislil na konec sveta ter na Jezusov prihod v slavi. Res je. Jezus je v svojih naročilih opozarjal, naj bodo naša ledja opasana in svetilke prižgane, pripravljeni moramo biti ves čas, ker ne vemo ne dneva ne ure, kdaj se vrne hišni gospodar. S tem Jezus namiguje na čas od svojega vnebovhoda do točke “omega”, ko bo, kot je obljubil, znova prišel.

Zakaj primerjava z devicami? To morda izhaja iz tedanje tradicije izvoljenega ljudstva, ko so nevesto pospremile njene družice, kakor pravi tudi psalm 45, ki opisuje to svatbo: “S pisanim oblačilom ogrnjeno peljejo h kralju, za njo vodijo k tebi device, njene družice.” (Ps 45, 15). Vendar je bistvo sporočila v tem, da device pričakujejo ženina, ki se je nekoliko zamudil. Ker polovica od njih ni imelo olja, so jim svetilke ugašale in bi ženina pričakale v temi. Želele so se izmazati na dokaj cenen način: naj tiste, ki so vzele s seboj rezervo olja, dajo olja tudi njim. Vendar bi to lahko pomenilo, da bi vseh deset ostalo v temi, če bi se ženin zamudil dlje. Pametne device so to vedele. Tu ni bilo prostora za improviziranje in naslanjanje na to, da bodo že drugi vse storili. Prav tako tudi ne za polovičarstvo in vsegliharstvo.

Več TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine