4.9 C
Ljubljana
sobota, 25 marca, 2023

(MISEL ZA GOSPODOV DAN) Blagor vam, ker Bog spreminja hudo v dobro!

Piše: Blagovest.si

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 5,1-12): Ko je tisti čas Jezus zagledal množice, se je povzpel na goro. Sédel je in njegovi učenci so prišli k njemu. Odprl je usta in jih učil: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor žalostnim, kajti potolaženi bodo. Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali. Blagor lačnim in žejnim pravičnosti, kajti nasičeni bodo. Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli. Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali. Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi. Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko.«

Osem svetih blagrov zagotovo sodi med bisere Jezusovih nagovorov. Gre za jedrni del t. i. govora na gori, nekakšnega osrednjega kodeksa evangelija, ki pa ga v celoti povzema le evangelist Matej. In je v svojem jedru zelo revolucionaren, saj navsezadnje na novo postavi bistvena razmerja, preseže dosedanjo človeško logiko. In vendar se zdi, da gredo Jezusovi blagri morda komu tudi vsaj rahlo na živce. Morda zato, ker se zdi, da gre samo za neko tolažbo, češ na tem svetu trpite in boste še naprej trpeli, šele na onem svetu vas čaka odrešitev. In res je bilo v zgodovini kar nekaj razlagalcev evangelija, ki so poudarjali, kako bi si morali pravzaprav želeti trpljenja na tem svetu, kajti kolikor tega nam bo odmerjeno tu, toliko več zasluženja (in manj vic) bomo imeli na onem svetu.

Pa je res mogoče s takšno logiko daj-dam razložiti Jezusove blagre? Daleč od tega. To, kar Jezus našteva, so božje obljube, kjer ni neke časovne perspektive. Morda jih v slovenskem prevodu res beremo v prihodnjiku (…”kajti potolaženi bodo“). A čas je človeška, torej ustvarjena kategorija. Bog je nad časom. Kar je za nas prihodnost, je za Boga sedanjost. In tu ni neke menjalne pravičnosti: na tem svetu smo tujci in popotniki, trpimo posledice zla. Jezus jih želi že tukaj in zdaj olajšati. Če ne bi bilo tako, potem ne bi ozdravljal, ne bi osvobajal, ne bi delal čudežev, ne bi spremenil vode v vino in s tem rešil novoporočeni par pred veliko sramoto. Blagri torej ne veljajo zgolj za prihodnjo resničnost, ki bo nastopila po poslednji sodbi vsakega od nas. Uresničujejo se že tukaj in zdaj, a na tem svetu Božje kraljestvo pred koncem sveta še ni dovršeno. V tistem času so imeli možnost prejemanja nebeških milosti zgolj tisti, ki so imeli fizični stik z Jezusom. Po binkoštih to ni več potrebno, saj se po Svetem Duhu Jezusovi čudeži lahko dogajajo na vsakem kraju in ob vsakem času, seveda pod pogojem, da imamo vero v to, da Jezus zmore to storiti. In te vere nas uči Božja beseda, potrjujejo pa jo pričevanja.

Več preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine

1 komentar