15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

(MISEL ZA BINKOŠTI) Kakor je Oče mene poslal, tako jaz vas pošljem

Piše: blagovest.si

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 20,19-23): Pod noč tistega dne, prvega v tednu, ko so bila vrata tam, kjer so se učenci zadrževali, iz strahu pred Judi zaklenjena, je prišel Jezus, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« In ko je to rekel, jim je pokazal roke in stran. Učenci so se razveselili, ko so videli Gospoda. Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmíte Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.«

Binkoštni praznik je sicer zaključek velikonočnega časa, seveda le za letos. A dejansko ne pomeni to, da se veselje velike noči končuje. Prav nasprotno. Velika noč ostaja nekaj trajnega. Že tako ali tako je vsaka nedelja mala velika noč, a na to pozabljamo. Vstajenje Jezusa Kristusa je za vedno spremenilo svet, predvsem pa tiste, ki so sprejeli vero v to.

Tudi evangelijski odlomek letošnjih binkošti se spet vrača na sam dan vstajenja, na večer, ko se je Jezus prikazal apostolom. Zakaj prav ta odlomek? V njem izvemo, da so se apostoli – bilo jih je deset, brez Juda Iškarjota, ki se je obesil, a tudi brez Tomaža, ki je začasno zapustil Jeruzalem – skrivali iz strahu pred Judi, torej velikimi duhovniki in njihovimi oprodami. Usmrtitev njihovega Učitelja jih je povsem zlomila. Sedaj so bili prepričani, da bodo oni na vrsti. Zaprli so se v hišo na Sionu, kjer so še pred nekaj dnevi obhajali zadnjo večerjo, in se niso več premaknili od tam. No, razen seveda, ko sta Peter in Janez šla gledat prazen grob… Vendar so bili zmedeni in prestrašeni in šele Jezusov nepričakovani obisk jih je nekako utrdil, da Jezus ni mrtev, pač pa živi.
Več https://blagovest.si/aktualno/misel-za-binkosti-kakor-je-oce-mene-poslal-tako-jaz-vas-posljem/

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine