12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Mirošič: Slovenija mora okrepiti pripravljenost na trdi brexit

Tudi Slovenija mora okrepiti pripravljenost na trdi brexit, torej izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora, je danes v Bruslju poudaril državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič. Septembra bo treba sklicati sestanek in zadolžiti vsa ministrstva, da pregledajo, kaj bi pomenil ta scenarij, je dejal.

Državni sekretar, ki je zastopal Slovenijo v razpravi o brexitu na današnjem zasedanju ministrov EU za evropske zadeve v Bruslju, je kot najpomembnejše sporočilo sestanka izpostavil enotnost in podporo glavnemu pogajalcu unije o brexitu Michelu Barnierju ter solidarnost z Irsko glede rešitve za mejo na irskem otoku.

Poudaril je tudi, da so članice danes pozdravile sporočilo Evropske komisije s pozivom h krepitvi pripravljenosti na vse scenarije, tudi na trdi brexit, saj se verjetnost te možnosti veča. Ob tem je izpostavil poziv, da bi na ravni EU začeli skupne priprave, tako za institucije kot za članice, ter pregledali, kaj to pomeni za posamezno članico.

Tudi Slovenija mora po Mirošičevih besedah okrepiti pripravljenost na trdi brexit. Septembra bo treba zadolžiti vsa ministrstva, da pregledajo, kaj bi pomenil trdi brexit za vsa področja in tudi za slovenske državljane v Britaniji, prav tako je treba začeti opozarjati podjetja, naj se pripravijo, je izpostavil državni sekretar in ocenil, da je skrajni rok za to december.

Slovenija se sicer že pripravlja, imeli so že sestanke s podjetji, vendar bodo potrebna dodatna prizadevanja, začeti bo treba podrobnejše priprave in vključiti vsa ministrstva, je še izpostavil Mirošič. Podjetja, vezana na nemško industrijo, se bodo morala uskladiti, slovenske gospodarske panožne zbornice bodo morale podrobneje spremljati, kaj delajo na nemški strani, je pojasnil.

O britanski beli knjigi z načrti glede prihodnjega partnerstva pa Mirošič pravi, da so pozitivna sporočila glede varnostnega partnerstva, medtem ko je glede trgovinskega partnerstva precej odprtih vprašanj. EU ob tem izpostavlja pomen integritete enotnega trga, nedeljivost štirih temeljnih svoboščin in solidarnost z Irsko, je sklenil Mirošič v telefonski izjavi za STA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine