18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Miro Cerar: Brglez je dvoličnež brez načel

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Že nekaj časa se špekulira, da bi lahko SD v tekmo za predsednika republike poslal evropskega poslanca Milana Brgleza. Predsednik republike naj bi bil nekdo, ki povezuje narod in ki bo predstavljal moralno avtoriteto, kar pa za Brgleza tudi najbližnji sodelavci ne morejo reči. “Osebno si za predsednika republike ne želim nekoga s takšnim značajem, kot ga ima gospod Brglez,” je v pogovoru za Siol.net kandidaturo Milana Brgleza za predsednika države komentiral nekdanji premier Miro Cerar . Sicer pa Brglez velja za skrajno levega kandidata z navidezno sredinskostjo, ženejo pa ga osebne ambicije. Kako bi tak človek postavil interes države pred svojim lastnim?

Miro Cerar, ki je z Milanom Brglezom tesno sodeloval v stranki SMC (iz katere so ga izključili) je nekdanjega sodelavca v intervjuju dodobra skrizitiral. Kot pravi, njegov značaj ne ustreza nazivu predsednik republike. Pravi, da po političnem znanju je sposoben opravljati to funkcijo, vendar pa ga značaj izdaja. Označil ga je za dvoličneža in skrajneža, preračunljivca in da je na cedilu pustil obe svoji stranki.

Cerar je pojasnil, zakaj meni, da Brglez ni primeren za predsednika države. “V politiko je vstopil s stranko Mira Cerarja leta 2014, in takrat sem mu namenil v stranki podpredsedniško mesto kot tudi predsedniško mesto državnega zbora. Glede na to, da je intelektualec in strokovnjak, sem od njega pričakoval bistveno več načelnosti in podpore, nikakor pa nisem pričakoval takšne dvoličnosti, kot jo je izkazal v kasnejšem delovanju,” je še dodal Cerar. Bil je tudi glavni povzročitelj razkola v stranki Mira Cerarja, to pa je počel iz osebnih ambicij.  “In to zaradi čisto osebnih ambicij in zaradi seveda nekaterih pretiranih, skrajno ideoloških pogledov. V Sloveniji so takšni pogledi prisotni vedno bolj, skrajni na eni in drugi strani, in povzročajo družbeni razkol ter onemogočajo sodelovanje. Zaradi teh izkušenj enostavno menim, da osebno zame ni primeren kandidat,” je dejal Cerar.

Tu se poraja vprašanje, kako bi takšen človek s skrajnimi ideološkimi pogledi združeval narod, kar je naloga predsednika države? Brglez je, kot je dejal Cerar tudi sam dejal, da je ideološko Levici zelo blizu.
Cerar ga je obtožil tudi, da ni človek načel ampak, da ga ženejo močne osebne ambicije. Da je preračunljiv, kar se je videlo v načinu pristopa h kandidaturi,  saj se ni odločal ne za zbiranje podpisov niti za kandidaturo s podporo SD. Cerar pa mu je tudi očital, da jih je pustil na cedilu v času nekdanjih predsedniških volitev. “Ne le v SMC, enak vzorec se je ponovil tudi pri SD, kjer so ga prepričevali, naj kandidira, pa se za to ni odločil. To kaže nek odnos do lastne stranke, pripadnost.”  Kakšno pripadnost pa čuti do Slovenije?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine