15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Ministrstvo za jasnejšo razmejitev elektronskih in klasičnih odpadnih sveč

Ministrstvo za okolje in prostor je v javno obravnavo poslalo osnutek spremembe uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže. Z njo želi natančneje določiti delež elektronskih nagrobnih sveč v skupni količini sveč, danih na trg v Sloveniji, in izboljšati sistem ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami.

Za embalažo v skladu z veljavno zakonodajo veljajo tudi sestavni deli nagrobnih sveč, ki so izdelani iz kovin in plastike ali stekla, nagrobna sveča pa se šteje za embalirano blago.

Težava se pojavlja pri elektronskih nagrobnih svečah, ki so po sestavi podobne klasičnim nagrobnim svečam. Bistvena razlika pa je, da odslužena klasična nagrobna sveča zaradi stopljenega oz. izgorelega vložka ohrani le del mase, ki jo je imela ob dajanju na trg, medtem ko je masa elektronske odpadne nagrobne sveče praktično enaka masi te sveče v trenutku, ko je bila dana na trg, pojasnjujejo na okoljskem ministrstvu.

Zato želi ministrstvo med vrste embalaže dodati novo postavko – sestavne dele elektronskih nagrobnih sveč, ki so izdelani iz kovin in plastike ali stekla ter elektronskega vezja.

S predlagano uredbo bi v skupni količini sveč, danih na trg v Sloveniji, natančneje določili delež elektronskih nagrobnih sveč, ki pomembno vpliva na skupno maso nastalih odpadnih nagrobnih sveč. Ker so podatki o količini nagrobnih sveč uporabljeni tudi za izračun obveznosti, ki jih proizvajalci pridobitelji in uvozniki nagrobnih sveč pokrivajo pri ravnanju z nastalimi odpadnimi nagrobnimi svečami, naj bi ločena evidenca elektronskih in ostalih nagrobnih sveč danih na trg pripomogla k boljšemu delovanju sistema ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami.

Pripombe in predloge na predlagano spremembo uredbe ministrstvo sprejema do 7. decembra.

V Sloveniji letno prižgemo 16 milijonov nagrobnih sveč, kar je v povprečju osem sveč na prebivalca in nas umešča na tretje mesto na svetu. Pri tem se zatika v sistemu odvoza odpadnih nagrobnih sveč, tako da se je po podatkih ministrstva za okolje in prostor pri izvajalcih javne službe že pred prazničnim 1. novembrom nakopičilo skoraj 1000 ton neprevzetih odpadnih nagrobnih sveč, do konca leta pa bi lahko količina narasla na 1500 ton.

Ministrstvo za okolje in prostor težavo rešuje z zakonom o interventnem odvozu odpadne embalaže in sveč, ki je pripravljen za obravnavo na vladi in naj bi ga državni zbor potrjeval decembra. Predlog zakona določa, da tako pri odpadni embalaži kot pri odpadnih nagrobnih svečah prevzem in obdelavo zagotovi država. Za izbiro osebe, ki bo v imenu države poskrbela za odpadke oziroma sveče, bo zadolženo ministrstvo za okolje in prostor.

Izbrani izvajalec bo moral sicer odpadne sveče odpeljati in obdelati za največ 200 evrov na tono. Država pa bo imela v skladu z zakonom pravico in dolžnost od nosilcev skupnega načrta za ravnanje z odpadnimi svečami zahtevati vračilo stroškov interventnega odvoza.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine