13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Ministrstvo za izobraževanje: Glede na število okužb v šolstvu se pouk lahko nadaljuje v učilnicah

Pouk v osnovnih in srednjih šolah se lahko še naprej nadaljuje tako, da so vsi učenci in dijaki pri pouku v šoli, so glede na razpoložljive podatke o okužbah v šolstvu objavili na ministrstvu za izobraževanje. Na današnji dan je z novim koronavirusom okuženih 66 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter 69 otok v vrtcih in šolah.

Kot so objavili na ministrstvu, glede na trenutne podatke ni razloga, da bi se način izvedbe pouka v šolah spreminjal.

Po podatkih za današnji dan je med zaposlenimi v vrtcih okuženih 10, med zaposlenimi v osnovnih šolah 47, še devet pa je zaposlenih v srednjih šolah.

Poleg tega so pri 22 zaposlenih v vrtcih ugotovili sum na okužbo in so v karanteni, med zaposlenimi v osnovnih šolah je takšnih 100, v srednjih šolah pa devet.

Med vrtčevskimi otroki je na današnji dan v karanteni 20 otrok, poleg tega je v karanteni še 166 osnovnošolcev ter 68 srednješolcev. Tem otrokom je bila karantena odrejena posamezno. Poleg naštetih pa so v karanteni tudi tisti otroci, kjer so karanteno odredili za celoten oddelek. Tako je v karanteni šest oddelkov oz. 104 vrtčevski otroci, 40 oddelkov osnovnošolcev oz. 859 učenk ter 20 oddelkov srednješolcev oz. 469 dijakov.

Okužba z novim koronavirusom pa je na današnji dan potrjena pri treh vrtčevskih otrocih, 41 osnovnošolcih in 25 srednješolcih, so navedli na ministrstvu.

V začetku tedna je sicer šolski sindikat Sviz ministrico za izobraževanje Simono Kustec z dopisom pozval, naj s sindikatom začne pogovore o reševanju problemov v vzgoji in izobraževanju. Posebej so opozorili na kadrovsko preobremenjenost, saj so, tako sindikat, zaposleni preobremenjeni z dodatnimi nalogami, ki jih terjajo prilagoditve, povezane s covidom-19, obremenitev zaradi večanja števila odrejenih karanten in bolniških odsotnosti pa zaposleni ne zmorejo.

Na ministrstvu sicer poudarjajo, da je “način vzgojno-izobraževalnega dela po ‘modelu B’ za vse vzgojno-izobraževalne zavode dodatno obremenjujoč, a obvladljiv v obstoječi sistemizaciji”.

Problematiki obremenitve zaposlenih ob odsotnosti kadra posvečajo posebno pozornost, v dnevnem stiku pa so tudi z ravnatelji, kjer imajo izbruhe virusa. Kot so pojasnili, šole in zavodi zaenkrat situacije še zmorejo reševati interno ter še ni prišlo do zaustavitve sistema zaradi kadrovskih pomanjkanj. “Smo pa v okviru ministrstva usklajeno dogovorjeni in pripravljeni pomagati, tako organizacijsko kot finančno, ko bo za posamezno šolo nastopil specifičen – interno nerešljiv primer,” so zapisali za STA.

Dodali so še, da pripravljajo predlog vzpostavitve za državo povsem novega sistema organizirane pomoči vrtcem in šolam na tem področju.

Ministrstvo pa je podprlo tudi brezplačno cepljenja proti gripi in možnost brezplačnega testiranja na okužbo s covid-19 za zaposlene v vzgoji ter izobraževanju. Predlog je vključen v peti paket ukrepov proti koronavirusu, so zapisali.

Zadnje novice

Sorodne vsebine