13.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Ministrstvo za infrastrukturo ukinilo 15 neustrezno zavarovanih železniških prehodov

Ministrstvo za infrastrukturo je ukinilo 15 neustrezno zavarovanih in potencialno nevarnih nivojskih prehodov po vsej Sloveniji. Na teh prehodih tako ne bo več mogoče prečkati železniške proge, so zapisali na spletni strani ministrstva.

Pravilnik o nivojskih prehodih določa, da se nivojske prehode uredi z avtomatskimi napravami za zavarovanje. Tiste prehode, ki niso zavarovani, pregleda komisija za nivojske prehode. Ta po pregledu poda oceno o ukinitvi oziroma preureditvi prehoda. Tako so na podlagi ugotovitev komisije ukinili 15 nivojskih prehodov.

Na glavni železniški progi Divača-Cepišče Prešnica so ukinili tri nivojske prehode. Po tri prehode so ukinili tudi na regionalnih železniških progah Grosuplje-Kočevje in Rogatec-Stranje-Grobelno. Po en nivojski prehod so ukinili na glavnih železniških progah Pivka-Ilirska Bistrica in Zidani Most-Šentilj ter na regionalnih železniških progah Celje-Velenje, Imeno-Stranje, Ljutomer-Gornja Radgona in Metlika-Novo mesto-Ljubljana. Razlogi za ukinitve teh prehodov so predvsem slaba preglednost prehodov oziroma ureditve povezovalnih poti.

Kot so še zapisali na spletni stran ministrstva za infrastrukturo, se nivojski prehodi običajno preuredijo ob izgradnji povezovalne ceste ali prvi rekonstrukciji oziroma nadgradnji železniške proge ali po izgraditvi izvennivojskega križanja. Razlog za tovrsten način dela je predvsem večje število infrastrukturnih projektov, cest in železnic.

Pri tem so kot primer izpostavili posodobitev proge Pragesko-Hodoš, kjer so uredili vseh 78 nivojskih prehodov. 32 od teh so ukinili, 27 so jih modernizirali oziroma zavarovali z avtomatsko napravo za zavarovanje, 19 prehodov so uredili izvennivojsko. S tem so zagotovili bistveno večjo varnost, so še zapisali na spletni strani.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine