14.4 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Ministrica za Slovence po svetu Helena Jaklitsch in škof Peter Štumpf o duhovni oskrbi Slovencev zunaj njenih meja: zaradi pomanjkanja duhovnikov slovenščina zunaj matične domovine izumira

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je danes v Murski Soboti sestala s tamkajšnjim škofom Petrom Štumpfom, ki je zadolžen za vprašanja duhovne oskrbe Slovencev zunaj njenih meja. Strinjala sta se, da je duhovna oskrba v slovenščini pomembna pri ohranjanju slovenske narodne zavesti in identitete.

 

 

Ob nedavnih obiskih ministrice v Videmski pokrajini in v Porabju so namreč tamkajšnji rojaki posebej izpostavili pomanjkanje duhovnikov, ki bi lahko maševali v slovenščini. S tem se slovenščina umika iz cerkva, posledično pa pogosto tudi iz drugih sfer javnega življenja. Tudi rojaki, ki živijo v izseljenstvu po svetu, si pogosto želijo, da bi mednje prišlo več slovenskih duhovnikov, ki so bili tradicionalno stebri slovenskih skupnosti ter poživljali tudi kulturno in družabno življenje, so v sporočilu za javnost zapisali v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ob tem so napovedali, da bo Jaklitscheva obiskala tudi druge slovenske škofe. Vse slovenske škofije se namreč dotikajo območij, kjer živijo zamejski Slovenci. Prav tako pa so se iz vseh škofij rojaki izseljevali v svet.

Zadnje novice

Sorodne vsebine