7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec: Če se bo epidemiološka slika po počitnicah izboljšala, bomo znova za prešli na model B

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je danes povedala, da so bili dodatne ukrepe prisiljeni sprejeti zaradi povečevanja okužb med zaposlenimi v osnovnih šolah, dijaki in študenti. Če se bo epidemiološka slika po jesenskih počitnicah izboljšala, pa bi lahko pouk za vse znova stekel po modelu B, torej tako kot do zdaj, je dejala.

 

Ministrica je na vladni novinarski konferenci ponovila, da bo po sklepu vlade pouk za učence od vključno 6. razreda naprej in dijake prihodnji teden potekal na daljavo, nato pa bodo sledile enotedenske jesenske počitnice. Na višjih strokovnih šolah bo pouk na daljavo potekal od ponedeljka do konca oktobra, odločitev o poteku študijskega procesa v visokošolskih zavodih pa na ministrstvu prepuščajo njihovi lastni presoji. “Kot opažamo, praviloma to pomeni prehod na izobraževanje na daljavo,” je dodala ministrica.

Vse popoldanske in obšolske dejavnosti učencev v šolskih prostorih se do nadaljnjega ne izvajajo. V zaprtih šolskih športnih objektih se lahko izvajajo le športna tekmovanja in treningi športnih klubov za registrirane športnike v starostnih kategorijah mlajši člani in člani.

Delo v vrtcih, dijaških ter študentskih domovih bo še naprej nespremenjeno. Ob tem ministrstvo domove poziva, naj spodbudijo kar največje število dijakov in študentov k odhodu domov in na ta način zagotovijo varno okolje tistim dijakom, ki doma nimajo ustreznih pogojev za delo in učenje na daljavo. Enako morajo imeti možnost ostati v domu dijaki in študenti tujci.

V glasbenih šolah bo pouk od ponedeljka naprej potekal na daljavo. V zavodih za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in osnovnih šolah s prilagojenim programom pa bodo vse programe izvajali v šoli oziroma zavodu, tudi v domovih za učence s posebnimi potrebami bo vzgojni program potekal v domu.

Dijaki, ki so že na praktičnem usposabljanju z delom, ga po navodilih ministrstva še naprej izvajajo v skladu z navodili in ukrepi delodajalca. Enako velja za dijake, ki bi v tem času začeli z izvajanjem praktičnega usposabljanja z delom.

Zaščitne maske za učence, ki ostajajo pri pouku v šoli, bodo po besedah ministrice še naprej obvezne, ko niso v matičnem oddelku.

Trenutno med zaposlenimi na šolah ter učenci in dijaki po besedah Kustečeve beležijo 0,09-odstotni delež okuženih, zaradi česar jih je v karanteni nekaj več kot odstotek. “Morda je to nizka številka, a ko jo primerjamo s celotno epidemiološko sliko, ugotovimo, da narašča primerljivo, in to je bil glavni razlog za ukrepe,” je dejala. Okužbe se po njenih besedah najbolj povečujejo med zaposlenimi v osnovnih šolah ter med dijaki in študenti.

Učenci do vključno 5. razreda so bili po besedah ministrice iz dodatnih ukrepov izvzeti, ker šele začenjajo svoje izobraževanje in najbolj potrebujejo poučevanje iz prve roke, hkrati pa gre za skupino, ki ima ves čas v razredu istega učitelja in ne prihaja do mešanja.

Razlik med regijami pri sprejemanju ukrepov v izobraževanju na ministrstvu za zdaj niso delali, ker je temeljno ustavno načelo, da država vsem zagotavlja enake pogoje izobraževanja. “V primeru, da se bo regijska slika bistveno spreminjala od regije do regije, pa bomo žal morali razmišljati tudi v smeri, da bi določeni ukrepi veljali le za posamezne regije, česar si pa nikakor ne želimo,” je dejala.

“Sprejeti ukrepi v trenutno zahtevnem epidemiološkem položaju predstavljajo trenutno najbolj optimalen način izvedbe in organizacije izobraževalnega, ki zagotavlja nadaljevanje dela in ne vpliva na šolski koledar,” je povedala. Izvajanje in učinke sprejetih ukrepov bodo po besedah ministrice vseskozi spremljali.

Kot pomoč za šolanje na daljavo je ministrstvo v začetku septembra šolam razdelilo 4000 računalnikov, ki so namenjeni tako učiteljem kot učencem. Če se bodo pokazale dodatne potrebe, pa bo ministrstvo dodatno pomagalo, je dejala.

Povedala je še, da če otroci in učenci živijo v rdečih regijah, v šolo ali vrtec pa hodijo v oranžni regiji, prepoved prehajanja med regijami ne velja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine