20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Ministrica Jaklitsch obiskala tržaške članice Združenja slovenskih športnih društev v Italiji

Piše: C. R.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je v soboto, 9. aprila, na povabilo predsednika Združenja slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) Jožeta Peterlina obiskala slovenska športna društva na Tržaškem.

V okviru obiska se je srečala s številnimi predstavniki slovenskih športnih društev, ki so tudi člani ZSŠDI, ogledala pa si je tudi športni center Amaterskega športnega društva Polet na Pikelcu (Opčine), občinsko telovadnico v Repnu, kjer jo je pozdravila tudi županja občine Repentabor Tanja Kosmina, Športni center Rouna pri Briščikih, prenovljeno nogometno igrišče v Križu, ki po novem nosi ime po v Križu rojenem svetovno znanem arhitektu Viktorju Sulčiču. Tu se je zbranim pridružila tudi senatorka Tatjana Rojc. Ministrica dr. Jaklitsch si je ogledala tudi gradbišče novega sedeža Jadralnega kluba Čupa v Sesljanskem zalivu, športno dvorano Kolesarskega kluba Adria v Lonjerju pri Trstu in Stadion 1. maja v Trstu. Obisk je bil namenjen pogovoru o stvarnosti slovenskih društev, ki tudi skozi športno dejavnost pomembno prispevajo k ohranjanju slovenske identitete in slovenske besede med Slovenci, ki živijo v Italiji. Ministrici so predstavniki posameznih društev predstavili njihove dejavnosti, ogledala pa si je tudi športne dvorane, namenjene njihovim aktivnostim. Športna društva, ki delujejo znotraj slovenske manjšine, so velikega pomena za ohranjanje slovenske identitete, saj zelo pozorno in z veliko odgovornostjo skrbijo, da ostaja slovenščina pogovorni in vadbeni jezik znotraj društev. Ministrico je skozi ves dan spremljal operativni tajnik ZSŠDI Evgen Ban.

Slovenska športna društva imajo pomembno vlogo tudi pri telesnem razvoju in aktivnosti mladih in pri iskanju ter razvijanju športnih talentov. Z razliko od slovenskih šol italijanski šolski sistem športni vzgoji ne daje velikega poudarka. V slovenskih športnih društvih so se tako kalili številni vrhunski športniki, ki so dosegli že številne odlične rezultate in uspehe, na kar je skupnost zelo ponosna. Nekatere ekipe in posamezniki so tudi del državnih reprezentanc, kar so predstavniki vseh društev, s katerimi se je ministrica srečala, tudi ponosno povedali. Ob tem so sicer tudi izpostavili, da se soočajo z izzivom, kako pridobiti dovolj slovenskih trenerjev, saj le tako lahko v popolnosti sledijo svojemu poslanstvu. Zadnje čase se v društva zaradi njihove kakovosti vključuje tudi vedno več članov, ki niso iz slovenske skupnosti in ne govorijo slovenščine, tako iščejo načine, kako zagotavljati, da se čutijo sprejete, obenem pa se zavedajo slovenske narave društva.

Kot drugje je tudi v njihovo delovanje zarezala epidemija, ki je za nekaj časa okrnila sicer izjemno bogato društveno dejavnost slovenske manjšine. Želijo si, da bi čimprej lahko delovali v obsegu kot prej, za kar si zelo prizadevajo, velik poudarek pa seveda dajejo na mlade in mladim. Ministrica dr. Jaklitsch se je ob koncu obiska ZSŠDI zahvalila za vsebinsko bogat dan, ki ga je preživela v njihovi družbi. »Taki dnevi dajejo človeku nov zagon in zadovoljstvo,« je povedala ministrica in se jim zahvalila za ves trud in mnogo ur prostovoljnega dela. »Številni uspehi slovenskih zamejskih športnikov dvigujejo samozavest celotni slovenski narodni manjšini v Italiji, pa tudi vsem nam, ki živimo v matični domovini. Skupaj smo lahko ponosni na naše uspešne slovenske športnike. Pri tem pa je pomembno, da tudi v športu ostaja v osredju skrb za ohranjanje in krepitev slovenske besede in identitete.« Posebno zahvalo je ministrica namenila ZSŠDI, njenemu predsedniku Ivanu Peterlinu in tudi tajniku Evgenu Banu, ki so danes pripravili ta vsebinsko poln obisk.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine